Verdictul Înaltei Curţi în cazul Rizea: 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare

Acuzat că a luat mită nu mai puţin de 300.000 de euro de la un afacerist de cetăţenie americană, ex-deputatul PSD Cristian Rizea a fost condamnat la închisoare cu executare.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat joi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

La rândul său, celălalt inculpat din dosar, Lucian Colţea, cetăţean american, a primit 2 ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi spălare de bani.

În acelaşi timp, instanţa a dispus confiscarea sumei de 300.000 de euro primită şpagă de Rizea.

Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Dosarul lui Rizea, via DNA

"În perioada septembrie - decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 300.000 euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi.

Potrivit înţelegerii anterioare, în cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colţea Lucian, suma totală de 300.000 euro, pentru ca în schimb să intervină la nivelul celor două autorităţi, astfel încât o persoană din familia lui Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv ca omul de afaceri să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenţă, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv. În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici."