Venitul cetăţenesc: Italia începe să distribuie bani gratuit

(Akos Stiller/Bloomberg/Getty Images)

Partidul italian populist şi anti-establishment Mişcarea Cinci Stele a ieşit în evidenţă pe plan global mai mult pentru bizareria colorată a fondatorului său, Beppe Grillo, decât pentru seriozitatea politicilor sale, precizează Bloomberg Opinion.

Dar una dintre propunerile Mişcării Cinci Stele a atenţia: ideea unui venit “cetăţenesc” ar putea teoretic să atragă atenţia atât a celor de stânga, cât şi a celor de dreapta.

După o lungă perioadă de aşteptare, Mişcarea Cinci Stele îşi pune planul în aplicare în Italia. Planul nu pare un simplu venit de bază garantat pentru toţi cetăţenii, şomeri sau nu, ci se aseamănă mai mult cu un program clasic de beneficii sociale. După o recesiune adâncă şi o revenire economică slabă în Italia, acesta încearcă să-i susţină pe cei care au rămas în urmă. Lucrul îngrijorător este că aceste experimente devin un coşmar administrativ, fiind mai greu să se ajungă la cei mai nevoiaşi.

Noul venit cetăţenesc din Italia este destinat familiilor care câştigă mai puţin de 9.360 de euro pe an. Acest venit s-ar putea ridica la 780 de euro pe lună pentru o singură persoană care nu are niciun venit şi este destinat pensionarilor şi persoanelor cu vârstă de muncă. Aceştia din urmă trebuie să fie dispuşi să accepte un loc de muncă adecvat sau vor putea pierde beneficiul – de aici decurge diferenţa faţă de schema venitului de bază mai radical. Companiile vor primi un discount pentru contribuţia lor la securitatea socială atunci când vor angaja cetăţeni care beneficiază de noul venit cetăţenesc.

Aproximativ o cincime din populaţia Italiei este expusă riscului sărăciei, potrivit Agenţiei naţionale de statistică, şi unul din zece cetăţeni are o situaţie precară. Situaţia este mai gravă decât în 2008, când cifrele s-au ridicat la 18,9% şi, respectiv, 7,5%. Guvernele precedente de centru stânga au adoptat o schemă de sprijin diferită, dar a fost cu mult mai restrânsă decât programul propus de Mişcarea Cinci Stele.

Totuşi, noul plan riscă să nu ajute persoanele cu cele mai mari dificultăţi. Cele mai vulnerabile două grupuri din Italia sunt străinii şi familiile cu mulţi copii. O familie cu cel puţin un membru născut în străinătate este de două ori mai expusă riscului sărăciei sau excluderii sociale decât o familie în care toţi membri s-au născut în Italia. În mod similar, familiile cu cinci sau mai mulţi membri sunt mult mai expuse riscului sărăciei decât familiile mai mici.

Totuşi, doar persoanele care au locuit în Italia cel puţin 10 ani pot primi noul venit cetăţenesc. Şi, în timp ce sprijinul pentru o gospodărie cu un singur membru este foarte generos, suma suplimentară plătită pentru fiecare copil este mai puţin proporţională decât a fost anterior. O familie cu cinci copii va primi practic aceeaşi sumă cu o familie cu trei copii. Acest lucru menţine scăzut costul pentru planul Mişcării Cinci Stele, dar riscă să îi penalizeze pe cei care au cea mai mare nevoie de bani.

Administrarea schemei este un alt obstacol serios. Centrele de muncă din Italia sunt renumite pentru ineficienţa lor, în special centrele din sudul mai sărac al ţării. Guvernul doreşte să recruteze mii de noi angajaţi pentru aceste centre, dar vor trece câţiva ani pentru ca noua structură să funcţioneze în mod adecvat. Se preconizează ca venitul cetăţenesc să fie lansat în această primăvară, când încă nu au fost angajaţi o mare parte dintre persoanele necesare şi în condiţiile în care mulţi dintre noii angajaţi încă nu au fost pregătiţi în mod corespunzător.

În cele din urmă, mai precizează Bloomberg Opinion, mai există problema reală a conformării. Schema este cea mai generoasă pentru persoanele care susţin că nu au niciun venit. Aici sunt incluşi cei mai săraci – dar şi cei care vor să evite taxele. Şi, din moment ce Italia are o problemă reală cu fraudele fiscale, statul trebuie să înăsprească aplicarea legilor pentru a se asigura că infractorii nu vor prospera. Noile controale par să fie împovărătoare, în special pentru banii deţinuţi în conturi curente – unde controalele se vor izbi de confidenţialitate. Şi există un pericol ca zeci de mii de relaţii de muncă să se strecoare în economia subterană (black economy), astfel încât muncitorii să poată obţine beneficii în timp ce câştigă un venit nedeclarat.

Mişcarea Cinci Stele încearcă să abordeze problema sărăciei din Italia într-o manieră în care alte partide nu au făcut-o, iar termenul limită urgent şi starea birocraţiei din ţară riscă să transforme acest plan într-o risipă de fonduri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie