Venezuela: proteste împotriva sistemelor de amprentare menite să limiteze achiziţiile de alimente

Proteste de stradă în San Cristobal, Venezuela 25 august 2014. Oamenii protestează împotriva amprentării guvernamentale impusă pentru a cumpăra produse alimentare de bază
Proteste de stradă în San Cristobal, Venezuela 25 august 2014. Oamenii protestează împotriva amprentării guvernamentale impusă pentru a cumpăra produse alimentare de bază (George CASTELLANOS/AFP/Getty Images)

Noi proteste antiguvernamentale au izbucnit în Venezuela, luni, în oraşul San Cristobal, leagănul protestelor antiguvernamentale care au erupt în luna februarie, manifestanţii respingând sistemul biometric de amprentare proiectat să limiteze achiziţiile de alimente ale cetăţenilor.

Preşedintele neo-marxist, Nicolas Maduro, a anunţat că toate supermarketurile, farmaciile, cât şi alte magazine vor fi obligate să implementeze un ”card biometric” care foloseşte un scaner de amprente până pe 30 noiembrie, pentru a limita speculanţii şi piaţa neagră.

Hotărârea face parte din ultimul efort al guvernului de a lupta împotriva lipsurilor cronice de produse alimentare din naţiunea sud-americană.

După implementarea reformelor marxiste, preşedintele anterior, Hugo Chavez, a pus pe butuci una dintre cele mai înfloritoare economii din America Centrală. Ca urmare a controlului de tip comunist al guvernului asupra economiei, inflaţia Venezuelei este galopantă, bursa neagra înfloreşte, produse de bază lipsesc cu desăvârşire.

Aceasta va fi a doua oară când guvernul introduce un sistem bazat pe amprente pentru a urmări şi limita achiziţiile de alimente. La începutul acestui an, cetăţenii din Venezuela au fost încurajaţi să se înscrie voluntar într-un sistem similar care urma să fie folosit doar în magazinele de stat. Statul le-a promis cetăţenilor că raţionalizarea alimentelor va elimina lipsa de produse alimentare de bază şi va reduce cozile formate la magazinele alimentare.

Luni, o autocisternă a Gărzii Naţionale a dărâmat uşa unui complex rezidenţial şi presa locală a raportat că forţele guvernamentale au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care au deturnat un autovehicul de transport public.

De asemenea, oamenii au protestat împotriva măririi costurilor de transport, nesiguranţei, lipsurilor de produse alimentare şi închiderii graniţei cu statul vecin Columbia, o măsură adoptată unilateral de guvernul venezuelean ca parte din ceea ce acesta a numit un război împotriva contrabandei cu produse alimentare şi combustibili în zona de graniţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe