Venezuela: Manifestanţii anti-guvernamentali blochează mai multe străzi în Caracas

Manifestanţii anti-guvernamentali au blocat multe străzi în capitala venezueleană Caracas, ca reacţie la planurile preşedintelui Nicolas Maduro de modificare a Constituţiei ţării. Propunerea lui Maduro a atras de asemenea un val de critici din afară.
Manifestanţi anti-guvern blochează o stradă în Caracas în timpul unui protest împotriva preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, 2 mai 2017.
Manifestanţi anti-guvern blochează o stradă în Caracas în timpul unui protest împotriva preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, 2 mai 2017. (Getty Images)

Protestele împotriva Guvernului au continuat marţi pe cuprinsul Venezuelei, iar manifestanţii au blocat mai multe străzi ale capitalei cu bucăţi de ciment, pungi şi coşuri de gunoi cuprinse de flăcări, pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de preşedintele Nicolas Maduro şi planul său de a rescrie Constituţia venezueleană.

În condiţiile în care ţara suferă de pe urma unei crize politice şi economice tot mai profunde, Maduro a semnat luni un decret în vederea modificării Constituţiei, susţinând că este necesară o nouă lege fundamentală, pentru a readuce pacea în ţara latino-americană.

Constituţia a fost ultima dată modificată în 1999, când la conducerea ţării era răposatul preşedinte Hugo Chavez, care a declarat la acea vreme că e cea mai bună Constituţie din lume. Chavez a precizat că noul document va dura secole şi purta cu el o versiune de buzunar, pe care o numea “Biblia noastră.”

Parlamentarii din opoziţie au declarat că planul lui Maduro de modificare a Constituţiei este o dovadă că idealurile lui Chavez nu mai funcţionează în Venezuela.

Totuşi, dacă procesul de rescriere a Constituţiei merge mai departe, liderii opoziţiei vor trebui să atragă persoane politice solidare în Adunarea Naţională pe care o controlează, lucru care îi va împiedica să organizeze proteste stradale aproape zilnic, cum s-a întâmplat în ultima perioadă.

Săptămâni de proteste. Zeci de morţi

Venezuela a fost zguduită de proteste aproape zilnic după ce Curtea Supremă a ţării a încercat în 29 martie să preia puterea legislativă din mâinile Adunării Naţionale, care este controlată de opoziţie.

Curtea şi-a anulat decizia după trei zile, în urma declanşării unui val de critici internaţionale, dar sute de mii de venezueleni au continuat să inunde străzile mai multor oraşe din ţară, cerând înlăturarea lui Maduro de la putere.

Cel puţin 27 de persoane au fost ucise de la izbucnirea recentului val de proteste, terminate deseori cu confruntări violente între manifestanţi şi forţele de securitate, care au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa mulţimile. De asemenea, au avut loc confruntări şi cu grupuri pro-guvernamentale.

Protestele din Venezuela sunt alimentate de numeroase cauze, de la lipsa cronică de medicamente şi produse de bază, alimente şi până la inflaţia cu trei cifre şi nivelul ridicat al violenţelor. De când a devenit preşedinte în 2013, Maduro s-a chinuit să scoată membra OPEC dintr-o criză financiară acută, parţial cauzată de prăbuşirea preţurilor la petrol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe