Venezuela: Maduro nu exclude demolarea faimosului 'Turn al lui David' din Caracas

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro. (JUAN BARRETO / AFP / Getty Images)

Un zgârie-nori abandonat din capitala venezueleană Caracas, cunoscut drept 'cea mai înaltă mahala din lume' după ce a devenit căminul a peste 2.500 de squatteri (oameni fără adăpost care ocupă ilegal o clădire, de regulă abandonată, n.r.), ar putea fi demolat după ce locuitorii săi vor fi evacuaţi, a anunţat miercuri preşedintele Nicolas Maduro, citat de Reuters.

Soldaţi şi oficiali locali au început în această săptămână mutarea primelor 160 din cele peste 1.150 de familii care trăiesc în celebrul 'Turn al lui David' din centrul Caracas. Ele vor fi mutate în locuinţe sociale din afara capitalei.

Blocul, ce are 45 de etaje şi este unul din cele mai înalte din America Latină, a aparţinut unui grup financiar care a dat faliment în timpul crizei bancare din anii 1990. Clădirea, menită iniţial să fie un centru bancar, a fost preluată de guvern în 1994, iar în 2007 în ea au început să se instaleze în mod ilicit persoane care nu aveau unde să stea şi a devenit între timp un simbol al infracţionalităţii.

'Turnul lui David este faimos. Este un simbol al unei situaţii ciudate, un barrio (cartier - n.r.) vertical', a declarat preşedintele Nicolas Maduro. 'Era perceput în mod negativ de societate. Rezolvăm această problemă aşa cum ar trebui rezolvate toate lucrurile - prin dialog şi înţelegere', a adăugat el. Este o greşeală să lăsăm oameni să locuiască într-o structură atât de precară, când au fost oameni care au murit după ce au căzut de pe pervaz, a continuat Maduro. Şeful statului a spus că există mai multe scenarii privind viitorul imobilului, dar a asigurat că 'dacă îl vom demola, vom construi în loc ceva nou pentru comunitatea locală'.

În ceea ce-i priveşte, squatterii au explicat că turnul a reprezentat pentru ei un refugiu faţă de ghetourile periculoase din oraş şi le-a insuflat un sentiment de comunitate. Ei şi-au construit apartamente atent delimitate şi şi-au amenajat magazine şi diverse servicii în interior. Lifturile din clădire nu au funcţionat niciodată.