Venezuela: Lideri ai opoziţiei răniţi într-un marş anti-guvernamental

Doi lideri ai opoziţiei venezuelene au fost răniţi după ce forţele de securitate au dispersat manifestanţii care participau la un protest împotriva preşedintelui Nicolas Maduro. Aproximativ 59 de persoane au fost ucise în valul de proteste izbucnite la 1 aprilie.
Liderul opoziţiei venezuelene Henrique Capriles se protejează de gazele lacrimogene lansate de forţele de securitate în timpul unui protest anti-guvern în luna aprilie în Caracas. Luni, 29 mai 2017, în cadrul unui alt protest anti-guvern în capitala Venezuelei, Capriles a fost bătut de membri ai Gărzii Naţionale.
Liderul opoziţiei venezuelene Henrique Capriles se protejează de gazele lacrimogene lansate de forţele de securitate în timpul unui protest anti-guvern în luna aprilie în Caracas. Luni, 29 mai 2017, în cadrul unui alt protest anti-guvern în capitala Venezuelei, Capriles a fost bătut de membri ai Gărzii Naţionale. (Getty Images)

Mii de venezueleni au demonstrat luni după ce opoziţia a declarat că va intensifica presiunea pentru ca preşedintele Nicolas Maduro să nu mai încerce să îşi consolideze priza asupra puterii.

Liderul opoziţiei Henrique Capriles a declarat că a fost bătut de membri ai Gărzii Naţionale în timp ce a plecat de la un protest suprimat de forţele de securitate, care au recurs la gaze lacrimogene.

Parlamentarul Carlos Paparoni, tot din opoziţie, a declarat că a fost lovit în cap cu o canistră cu gaz la acelaşi protest.

Maduro intenţionează să creeze o adunare constituantă, despre care opoziţie consideră că va fi formată cu susţinători de-ai săi.

“Dacă permitem frauda pe care ei doresc să o numească adunare constituantă, atunci Venezuela va fi pierdută”, a declarat luni Freddy Guevara, vicepreşedinte al Adunării Naţionale, care este controlată de opoziţie.

În plus, opoziţia îl acuză pe Maduro pentru inflaţia de trei cifre, rata ridicată a criminalităţii şi lipsurile cronice de alimente, medicamente şi alte produse de bază din Venezuela. Banca americană Goldman Sachs a fost de asemenea criticată luni de opoziţia venezueleană după ce a cumpărat obligaţiuni deţinute de banca centrală a Venezuelei în cadrul unei tranzacţii ce a fost văzută ca vitală pentru supravieţuirea administraţiei Maduro.

Capriles, care a fost de două ori candidat prezidenţial şi care a însoţit manifestanţii care mărşăluiau luni spre sediul biroului ombudsmanului guvernamental, a declarat: “Am fost prinşi într-o ambuscadă”.

“Aceste guvern este capabil să ucidă [pe oricine] sau să ardă orice”, a afirmat Capriles la o conferinţă de presă, adăugând că alte 16 persoane au fost rănite în timpul marşului. De asemenea, el a precizat că va depune o plângere la procurorii de stat cu privire la violenţele de luni.

Proteste anti-guvernamentale au avut loc şi în alte zone ale ţării, în oraşul San Cristobal. aflat în statul vestic Tachira, a fost cea mai mare mobilizare de manifestanţi pe lângă cea din capitala Caracas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe