Venezuela: lider al opoziţiei anchetată într-un presupus complot de asasinare a preşedintelui marxist Maduro

Candidatul pentru Parlament al unitatii opozitiei, Maria Corina Machado (C), impreuna cu suporterii sai, 26 septembrie 2010 in Caracas.
Candidatul pentru Parlament al unitatii opozitiei, Maria Corina Machado (C), impreuna cu suporterii sai, 26 septembrie 2010 in Caracas. (MIGUEL GUTIERREZ / AFP / Getty Images)

O figură importantă a opoziţiei venezuelene va avea de înfruntat acuzaţii cu privire la un presupus complot de asasinare a preşedintelui ţării, Nicolas Maduro.

Maria Corina Machado, fostă membră a Congresului, a primit miercuri un ordin din partea procurorului general al ţării de a se prezenta la tribunal în 3 decembrie pentru a fi acuzată oficial.

Machado, alături de alte trei persoane pe ale căror nume au fost eliberate mandate de arestare în legătură cu presupusul complot, a denunţat acuzaţiile ca o încercare a guvernului ţării de a reduce la tăcere criticii săi.

Acuzaţiile de complotare au apărut pentru prima dată în luna mai, după ce Venezuela a fost zguduită timp de câteva luni de proteste antiguvernamentale. Câţiva oficiali venezueleni au prezentat mai multe emailuri, despre care ei spun că ar conţine o conversaţie între Machado, alte figuri ale opoziţiei şi oficiali ai departamentului de stat american. În aceste emailuri, cei implicaţi ar fi discutat despre un posibil complot pentru răsturnarea de la putere a guvernului condus de Partidul Socialist.

Pe lângă instabilitate socială, Venezuela se confruntă cu o criză economică severă, generată de politicile economice ale fostului lider, marxistul Hugo Chavez. Acesta a aplicat principii comuniste în economie, ignorând legile obiective ale cererii şi ofertei, decretând naţionalizări şi un sever control al statului asupra pieţelor. Urmarea a fost o inflaţie galopantă şi ruinarea economiei Venezuelei, pe vremuri una dintre cele mai bogate ţări din regiune. Venezuela are acum cea mai mare inflaţie din America de Sud, confruntându-se cu o piaţă neagră uriaşă, însoţită de o penurie de bunuri de bază, de la hârtie igienică până la alimente.

Unul dintre bărbaţii acuzaţi de implicare în complot, Pedro Burelli, un fost director al companiei petroliere venezuelene de stat şi care acum locuieşte în SUA, a angajat un expert în securitate cibernetică pentru a examina emailurile. Expertul a concluzionat că emailurile au fost falsificate, conform Wall Street Journal.

“Respingem acuzaţia în mod categoric şi faptul că acuzaţiile sunt complet false a fost deja certificat de datele oferite de Google”, a declarat miercuri Tomas Arias, un avocat al dnei Machado, pentru WSJ.

Machado, 46 de ani, a fost foarte activă în cazul protestelor din acest an împotriva lui Maduro, în timpul cărora au murit 42 de oameni. Ea a postat recent pe Twitter un mesaj în care numeşte aceste acuzaţii drept infamii, adăugând că ele reprezintă o retribuţie politică din partea conducerii ţării.

Machado împreună cu Leopoldo Lopez au fost principalii iniţiatori ai protestelor din luna februarie. Lopez a fost arestat.

Partidul Socialist al Venezuelei, condus înainte de Hugo Chavez, a făcut de mai multe ori în trecut acuzaţii senzaţionale împotriva opozanţilor săi politici, fără să prezinte nicio dovadă convingătoare în acest sens.

Maduro a respins aceste acuzaţii şi a declarat că fac parte dintr-un complot al mass mediei străine – în special agenţia de ştiri Reuters – de a distruge Venezuela.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe