Vedomosti: Rusia ia în considerare noi restricţii asupra Internetului

Ministerul Comunicării din Rusia a propus o nouă versiune a unui proiect de lege privind reglementarea Internetului, care va limita proprietatea străină asupra aşa-numitelor “puncte de schimb de trafic”, a precizat publicaţia rusească Vedomosti.
(Getty Images)

Conform proiectului de lege, o ţară, organizaţie sau entitate juridică străină sau o companie rusească cu un capital străin de peste 20% nu poate direct sau indirect să deţină sau să controleze peste 20% din pachetul de acţiuni al unui “punct de schimb de trafic”.

Aceste restricţii vizează de asemenea şi cetăţenii străini, cetăţenii ruşi care deţin şi cetăţenia altei ţări, precum şi persoanele fără cetăţenie.

Totuşi, participanţii pe piaţă susţin că definiţia “punctului de schimb de trafic” dată de proiectul de lege este mai degrabă vagă - “un sistem tehnologic care furnizează trafic de Internet către reţelele conectate” – ceea ce implică faptul că furnizorii de servicii de comunicaţii, inclusiv cei care aparţin grupului “celor patru mari” companii ruseşti (MTS, Megafon, Beeline şi Tele2), ar putea de asemenea să fie luaţi în considerare.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat în forma sa actuală, principalii furnizori ruşi de astfel de servicii vor trebui să schimbe structura de proprietate, în condiţiile în care 25% din acţiunile Megafon sunt deţinute de grupul suedez TeliaCompany Group, 100% din acţiunile Vympelcom sunt deţinute de compania olandeză Veon, iar 39,17% din acţiunile MTS sunt ADR-uri (American Depository Receipts) tranzacţionate pe bursele americane.