Veaceslav Negruţa: Autorităţile încurcă recuperarea miliardului cu vânzarea activelor băncilor

Veaceslav Negruţa, Expert Transparency International Moldova
Veaceslav Negruţa, Expert Transparency International Moldova (facebook.com / Veaceslav Negruta)

Recent, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a afirmat că în acest an ar fi fost recuperate 900 milioane de lei din frauda bancară, anume din miliardul furat, dintre care 700 de milioane de lei ar fi fost plătite către Banca Naţională. Expertul de la Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţa, fost ministru al Finanţelor, a scris pe contul său de socializare că autorităţile s-au rătăcit în propriile minciuni.

Potrivit expertului economic, în perioada 4 octombrie 2016 - 6 octombrie 2017, perioadă de după convertire a garanţiilor în datorie de stat, din valorificarea activelor celor trei bănci în lichidare, nu din recuperarea fraudelor, au fost transferate bugetului de stat 275 milioane lei. „275 milioane din vânzarea activelor băncilor” fraudate, a reiterat Negruţa.

„În perioada 16 octombrie 2015 - 3 octombrie 2016, perioadă de administrare specială din partea Băncii Naţionale a Moldovei la cele trei bănci, au fost rambursate BNM (Băncii Naţionale!!!) 780 milioane lei. Aceste mijloace nu aveau cum să fie folosite la achitarea plăţilor faţă de BNM în 2017 de către Ministerul Finanţelor pentru că deja au intrat în conturile BNM încă până la convertirea garanţiilor (13,3 miliarde lei) în datorie internă”, a adăugat fostul ministru al Finanţelor.

Acesta a ţinut să precizeze că Ministerul Finanţelor a transferat către BNM în octombrie 2017 suma de 668 milioane lei din bugetul de stat, din impozite şi taxe colectate de la contribuabili şi nu din recuperări, pentru că în anul 2017 nu ar fi existat aceste recuperări. Expertul Transparency International a explicat că, în cazul în care investigaţiile privind furtul miliardului vor fi în continuare blocate, tărăgănate şi sabotate de către autorităţi, în anii următori, sumele achitate din buget vor fi de circa un miliard lei în fiecare an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe