Veaceslav Ioniţă: În R. Moldova numărul studenţilor a atins cota minimă din ultimi 24 de ani

Statul nu trebuie să ignore tendinţele clare din învăţământul superior intervenind cu soluţii alternative cum ar fi învăţământul dual, astfel ca tinerii să înveţe o profesie în alte forme educaţionale, afirmă Ioniţă.
Tineri din R. Moldova
Tineri din R. Moldova (facebook.com/mecc)

Numărul studenţilor în Republica Moldova a atins cota minimă din ultimi 24 de ani, ajungând la nivelul anului 1995-96, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă. În acest an în ţară sunt 56,8 mii de studenţi, cu 3,8 mii mai puţin decât acum un an.

În opinia economistului, micşorarea numărului studenţilor din instituţiile superioare de învăţământ din R. Moldova este corelată cu reducerea dramatică a numărului copiilor din ţară, scăderea numărului copiilor care decid să meargă într-o instituţie superioară de învăţământ şi plecarea tinerilor la studii peste hotare, întrucât peste 70% din părinţi declară că nu văd viitorul copiilor lor în Republica Moldova.

Potrivit studiului expertului, aceeaşi tendinţă de diminuare a numărului studenţilor se urmăreşte şi pe malul stâng al Nistrului. Doar că acolo acest proces a început cu 3-4 ani mai târziu şi afectează cel mai mult învăţământul privat. În stânga Nistrului numărul maxim al studenţilor a fost atins cu doi ani mai târziu decât în dreapta Nistrului în anii 2008/09, când numărul studenţilor s-a ridicat la 19,2 mii persoane.

În prezent, în stânga Nistrului numărul studenţilor s-a redus până la 10,8 mii persoane cu 0,8 mii mai puţin decât în anul precedent. Reducerea din ultimii 4 ani a numărului studenţilor din Transnistria are loc exclusiv din instituţiile private de învăţământ.

Dacă în 2008/09 ponderea studenţilor în învăţământul privat era de 32%, atunci în prezent ponderea lor a ajuns la doar 10%. Cel mai probabil în 2-3 ani învăţământul privat superior din stânga Nistrului va dispărea.

În concluzie, Veaceslav Ioniţă subliniază că statul nu trebuie să ignore tendinţele clare din învăţământul superior regândind tot ce înseamnă politicile sale în acest domeniu. Acesta trebuie să intervină cu soluţii alternative educaţionale pentru tineri. Soluţia fiind învăţământul dual, astfel ca tinerii să obţină o profesie în alte forme educaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe