Vaticanul anchetează doi jurnalişti italieni pentru publicarea unor documente confidenţiale

Vaticanul a lansat o investigaţie asupra a doi jurnalişti italieni pentru publicarea unor documente confidenţiale legate de o presupusă gestionare eronată a situaţiei financiare în sânul Bisericii Catolice.
Jurnalistul italian Gianluigi Nuzzi.
Jurnalistul italian Gianluigi Nuzzi. (Captură Foto)

Vaticanul a declarat miercuri că jurnaliştii Gianluigi Nuzzi şi Emiliano Fittipaldi sunt investigaţi pentru publicarea recentă a materialelor confidenţiale respective în două cărţi.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a declarat că cei doi jurnalişti sunt investigaţi pentru posibila complicitate “la divulgarea de informaţii şi documente confidenţiale”.

Săptămâna trecută, Nuzzi şi Fittipaldi au publicat separat câte o carte pe baza acelor documente confidenţiale şi au urmărit să arunce lumină asupra corupţiei, furturilor şi cheltuielilor necontrolate suspectate că ar avea loc la Vatican.

Documentele au fost publicate din interiorul unei comisii de reformă numite de Papa Francisc, oficial pentru a monitoriza finanţele Vaticanului şi pentru a propune reformele necesare canalizării mai multor fonduri către acte de caritate.

Jurnaliştii au susţinut că banca Vaticanului, care este frecvent subiectul unor scandaluri legate de spălare de bani, ar adăposti persoane suspectate de comiterea unor infracţiuni. Cărţile celor doi acuză cardinali proeminenţi de folosirea banilor destinaţi carităţii pentru renovarea locuinţelor lor.

Investigaţia are loc în condiţiile în care Gianpietro Nattino, şeful băncii italiene Banca Finnat, este de asemenea suspectat de utilizarea instituţiei sale bancare pentru spălare de bani.

În 2012, Vaticanul a fost implicat în ceea ce a ajuns să fie cunoscut sub numele de scandalul “Vatileaks”, în cadrul căruia un majordom al Papei Benedict al XVI-lea a divulgat mass mediei mai multe documente confidenţiale. Scandalul pare să fi contribuit la decizia fostului Papă de a demisiona în 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe