Vasluian declarat mort deşi trăieşte. A pierdut procesul prin care cerea anularea decesului

Justiţia
Justiţia (Pixabay)

UPDATE: Soluţia instanţei care a respins apelul formulat de vasluianul Constantin Reliu împotriva hotărârii de declarare a morţii sale este corectă, întrucât nu acesta era mijlocul procedural prin care se putea invalida hotărârea, explică Alexandru Cătălin - partener şi Head of Dispute resolution department - PeliFilip într-un articol publicat de HotNews.

"Potrivit legii, dl Constantin ar trebui să formuleze o cerere de anulare, pe care ar trebui să o adreseze aceleiaşi instanţe care a emis şi hotărârea de declarare a morţii (în acest caz, Judecătoria Bârlad). Cererea de anulare poate fi introdusă oricând, iar hotărârea de respingere a apelului nu va avea nicio influenţa asupra hotărârii pe care o va pronunţa Judecătoria Bârlad asupra cererii de anulare", susţine specialistul.

* * *

Un vasluian în vârstă de 63 de ani, declarat decedat în anul 2016, deşi era în viaţă, a pierdut procesul prin care cerea anularea declarării decesului.

"În acte sunt mort, deşi trăiesc. Nu am nicio sursă de venit, iar din cauză că în acte figurez ca fiind decedat, nu mă pot angaja, nu pot face nimic în ţară", a declarat bărbatul, precizând că a pierdut procesul din cauză că a contestat prea târziu pronunţarea decesului, mai exact la doi ani după, iar solicitarea i-a fost respinsă ca inadmisibilă din punct de vedere procedural.

Potrivit sursei citate, vasluianul, pe nume Constantin Reliu, a plecat în 1992 la muncă în Turcia, ultima dată vizitându-şi familia în anul 1999.

Din cauza neînţelegerilor din familie, omul a rupt legătura cu rudele şi s-a stabilit în Turcia. În anul 2013, cum nu a mai primit nicio veste de la el, soţia sa a solicitat în instanţă declararea decesului, ceea ce s-a întâmplat în anul 2016. Însă, surpriză! La începutul lui 2018, Reliu a fost depistat de autorităţile din Turcia având documentele de şedere expirate şi a fost expulzat. La sosirea în ţară a aflat că este declarat decedat.

Bărbatul doreşte să se reîntoarcă în Turcia, unde pretinde că are o firmă, însă pentru a-şi redobândi identitatea, trebuie mai întâi să fie declarat viu...