Varşovia renunţă total la summitul din Israel din cauza disputei privind colaborarea polonezilor cu naziştii

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki (Getty Images)

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat luni că ţara sa se retrage total dr la summitul planificat în Israel, după ce ministrul interimar israelian de Externe a afirmat că “mulţi polonezi” au colaborat cu naziştii în timpul celui de-al doilea război mondial şi împărtăşesc răspunderea pentru Holocaust, potrivit Reuters.

Morawiecki a descris remarcile ca fiind “rasiste şi inacceptabile”. Duminică, premierul declarase că nu va participa la întâlnirea din 18-19 februarie din Israel a liderilor ţărilor Grupului de la Vişegrad, urmând să fie înlocuit de ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz. Dar astăzi, premierul a precizat că niciun oficial polonez nu va mai participa la eveniment.

Liderii celorlalte trei naţiuni membre ale grupului de la Vişegrad – Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă – încă au planificată participarea la discuţii, a declarat Israelul. Totuşi, premierul ceh Andrej Babis a afirmat că întâlnirea va consta în discuţii bilaterale şi că summitul va fi reprogramat la o dată ulterioară în acest an.

Disputa diplomatică dintre Polonia şi Israel s-a amplificat de săptămâna trecută, când mass media israeliană a publicat remarcile făcute vineri de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care sugereau complicitatea polonezilor la Holocaust.

Mulţi polonezi încă refuză să accepte cercetările care arată că mii de compatrioţi au participat la Holocaust, pe lângă celelalte câteva mii de concetăţeni care şi-au riscat vieţile pentru a-i ajuta pe evrei, potrivit oficialilor israelieni.

Ministrul israelian interimar de Externe, Israel Katz, a amplificat disputa luni, când a declarat postului de radio israelian Army Radio: “Mulţi polonezi au colaborat cu naziştii şi au participat la distrugerea evreilor în timpul Holocaustului”.

De asemenea, Katz a citat comentarii atribuite răposatului premier israelian Yitzhak Shamir: “Shamir a declarat că fiecare polonez s-a hrănit cu antisemitism prin laptele mamei sale. Nimeni nu ne va spune cum să ne exprimăm poziţia şi cum să îi onorăm pe cei morţi”.

Decizia polonezilor este o lovitură pentru Netanyahu, care a sperat că summitul Vişegrad va ajuta la lustruirea recomandărilor sale diplomatice înaintea alegerilor israeliene din 9 aprilie. El consideră Grupul de la Vişegrad ca o contrapondere a ţărilor vest-europene, care tind să fie mai critice la adresa politicilor israeliene faţă de palestinieni.

“Nu va avea loc o întâlnire V4 totală. Trei premieri sosesc pentru a participa la discuţii cu premierul israelian”, a afirmat Emmanuel Nahshon, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Israelului, într-un mesaj text.

Morawiecki a afirmat că se află în “contact permanent” cu partenerii Poloniei din Grupul de la Vişegrad, adăugând că aceştia au înţeles poziţia Varşoviei.

Înaintea celui de-al doilea război mondial, Polonia a fost casa uneia dintre cele mai mari comunităţi de evrei din lume, însă aceasta a fost distrusă aproape în întregime de nazişti.

Tensiunile dintre Israel şi Polonia s-au amplificat de asemenea anul trecut după ce Varşovia a adoptat o nouă lege care ar fi atras pedepse de până la 3 ani de închisoare pentru persoanele care ar fi folosit expresii precum “lagăre ale morţii din Polonia”. Pe fondul presiunilor venite din partea Tel Aviv-ului şi Washingtonului, guvernul polonez a schimbat legea astfel încât nicio persoană care este găsită vinovată nu este trimisă la închisoare.