Vânzare fabuloasă la Christie's: 26,7 milioane de dolari pentru un diamant

Geneva, 16 mai - Un diamant pur incolor, fasonat în formă de pară şi având 101,73 carate, cel mai mare din categoria sa, a fost adjudecat la o licitaţie organizată miercuri la Geneva de casa Christie's cu preţul record de 23,5 milioane de dolari.

Licitaţia a avut loc la un hotel de lux din Geneva. Cu taxe şi comisioane, diamantul s-a vândut cu 26,7 milioane de dolari, a anunţat Christie's, citată de agenţia Belga. Casa de licitaţii spera totuşi că el să fie adjudecat cu 30 milioane de dolari, după cum anunţase cu câteva zile mai devreme.

Prestigioasa firmă americană 'Harry Winston' a făcut miercuri prima sa mare achiziţie de la preluarea, în luna ianuarie, de către compania elveţiană Swatch Group, adjudecându-şi cel mai mare diamant pur incolor scos vreodată la licitaţie, relatează AFP. Cumpărătorul este 'Harry Winston, firma de diamante preluată recent de Swatch', a declarat presei un reprezentant al casei de licitaţii, Raul Kadakia.

Cunoscută pentru relaţiile sale strânse cu mediul de la Hollywood, firma 'Harry Winston', condusă de Nayla Hayek (fiica fondatorului Swatch, care prezidează de la decesul tatălui său compania de ceasuri elveţiană), este printre cele mai prestigioase în domeniul diamantelor. Fondatorul său, numit şi 'regele diamantelor', a fasonat pietre legendare ca diamantul Taylor-Burton, în formă de pară, de 69,42 carate, oferit actriţei Liz Taylor de Richard Burton.

Prin achiziţia diamantului botezat 'Harry Legacy', Swatch Group intră triumfal în lumea diamantelor. 'Diamantele sunt mereu cei mai buni prieteni ai femeii', a spus de altfel, la preluarea Winston, Nayla Hayek, referindu-se la faimosul cântec interpretat de Marilyn Monroe în filmul 'Bărbaţii preferă blondele'.

În 2007 s-a vândut un diamant pur incolor de 84,37 carate, numit 'Diamant Chloe', cu 16,19 milioane de dolari (cu taxe şi comisioane), precedentul record pentru un diamant de acest tip, a declarat presei un purtător de cuvânt al Christie's, Cristiano De Lorenzo. În această categorie (pur incolor), campion mondial (în privinţa caratelor) este 'Cullinan I', o piatră de 530,20 carate, ce face parte din bijuteriile coroanei britanice şi nu a fost scos niciodată la vânzare.

Extras din mina Jwaheng din Botswana, diamantul numit de acum 'Harry Legacy' avea în versiunea brută 236 carate, informase înainte de vânzare Jean-Marc Lunel, director al diviziei de bijuterii de la Christie's Elveţia. Bijutierului i-au fost necesare 21 de luni de muncă pentru a da diamantului aspectul actual, în formă de pară de 4,1 cm lungime şi 2,5 cm lăţime. Este prima oară că diamantul a fost scos la licitaţie, lucru care i-a permis cumpărătorului să îi dea un nume.

Piatra preţioasă a obţinut clasa D de la Institutul american de gemologie pentru cea mai bună culoare la un diamant. A fost recunoscut şi ca având cea mai bună transparenţă, fiind perfect simetric.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe