Vămile R.Moldova şi României iau măsuri pentru fluidizarea traficului transfrontalier

Bogdan Lari Mihei şi Vitalie Vrabie
Bogdan Lari Mihei şi Vitalie Vrabie (serviciul vamal)

Serviciul Vamal din Republica Moldova şi autoritatea vamală din România au convenit asupra unui set complex de acţiuni orientate spre fluidizarea circulaţiei transfrontaliere în perioada 07 – 31 august, atunci când fluxurile cresc în medie cu peste 20 la sută.

Măsurile coordonate sunt prevăzute într-un Plan comun de acţiuni, semnat marţi 7 august, la Albiţa, de către Directorul Serviciului Vamal din Republica Moldova, Vitalie Vrabie şi Bogdan Lari Mihei, Vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din România, coordonator al activităţii structurilor vamale.

Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Vamal, dialogul ar fi fost intensificat în urma recentei vizite a prim-ministrului moldovean, Pavel Filip, la postul vamal ”Leuşeni”, unde a identificat mai multe nesincronizări care provoacă extinderea timpului de traversare a frontierei cu România.

Astfel, cele mai importante măsuri agreate de autorităţile celor două state se referă la suplinirea numărului de personal şi a echipamentelor de control, utilizarea tuturor pistelor, inclusiv a celor de pe sensul opus de traversare, dar şi intensificarea schimburilor de informaţii.

Totodată, măsurile dispuse de conducerea Serviciului Vamal mai prevăd implicarea în actul de control al şefilor posturilor vamale şi a adjuncţilor acestora, precum şi crearea grupelor de intervenţie, membrii cărora sunt rechemaţi din concediu pentru a acoperi necesităţile de personal.

”Noi monitorizăm non-stop situaţia din posturile de frontieră şi în cazul în care atestăm sporiri ale fluxurilor, intervenim pentru a accelera trecerea. Este o perioadă a concediilor, iar asta înseamnă că oamenii trebuie să-şi petreacă puţinul timp pe care îl au la odihnă sau cu familia, dar nu în vămi. Din acest motiv, este important ca aceştia să beneficieze de un control operativ pe ambele părţi ale frontierei.”, a menţionat Vitalie Vrabie.

De cealaltă parte, şeful Vămilor din România, Bogdan Lari Mihei, a informat despre demersurile de suplinire a 210 locuri vacante, precum şi obţinerea aprobării privind suplimentarea statelor de personal cu încă 200 de posturi. Aceasta va permite, după cum susţine Vicepreşedintele ANAF, creşterea numărului de lucrători vamali în posturile cu cele mai mari valori de trafic.

Menţionăm că în prezent cel mai tranzitat post vamal rămâne a fi Leuşeni. Doar săptămâna trecută acesta a înregistrat peste 24 mii de traversări ale unităţilor de transport, în timp ce, în celelalte perioade ale anului valorile de trafic se cifrează la aproximativ 18 mii traversări. Dacă la Leuşeni, tura este formată de 18-19 inspectori, atunci la Albiţa sunt repartizaţi doar 10-12.