Valeriu Todiraşcu a vrut să pedepsească mai drastic corupţia. Colegii lui senatori au spus "NU"

Senatorul Valeriu Todiraşcu
Senatorul Valeriu Todiraşcu (facebook.com)

Constatând omniprezenţa corupţiei, senatorul independent Valeriu Todiraşcu a cerut, prin intermediul unui proiect de lege, pedepsirea exemplară a acestui flagel, astfel încât cei găsiţi vinovaţi să nu mai beneficieze de o serie de facilităţi menite să le facă viaţa mai uşoară. Demersul lui s-a izbit însă de reticenţa senatorilor, care au votat în număr mare contra acestei iniţiative.

"Efectul corupţiei de stat este sărăcia cetăţenilor, iar pedepsirea exemplară a corupţilor este absolut necesară pentru eliminarea acestui flagel mai din toate sectoarele societăţii. Corupţia la nivel de stat a determinat în mare măsură rămânerea în urmă a României faţă de alte ţări fost comuniste şi reprezintă o mare ameninţare la siguranţa naţională", a declarat Valeriu Todiraşcu.

În acest context, senatorul a depus o iniţiativă legislativă de modificare a Codului Penal, care, în opinia lui, vine în sprijinul instanţelor de judecată pentru a aplica pedepsele stipulate pentru fiecare act, fără a acorda însă circumstanţe atenuante sau scutirea de executare a pedepsei în cazul actelor de corupţie sau a infracţiunilor de serviciu, pentru a nu se compromite latura educativă a actului de justiţie.

"Am propus, astfel, introducerea unor pedepse complementare, aşa cum sunt înlăturarea pensiilor de serviciu, acordate tocmai pentru a se evita actele de corupţie, urmând ca persoana condamnată să primească pensia calculată conform principiului contributivităţii, şi suplimentar, se propune împiedicarea pronunţării sentinţelor cu suspendare în cazul faptelor de corupţie sau a infracţiunilor de serviciu, respectiv imposibilitatea pronunţării pedepselor cu suspendare, având în vedere gradul de pericol social pe care faptele de corupţie îl reprezintă, indiferent de amplitudinea lor, prin puterea exemplului", a afirmat Valeriu Todiraşcu.

Prin această iniţiativă legislativă, Codul penal ar fi fost pus în acord cu actualul Statut al magistraţilor, în care retragerea pensiei de serviciu a fost aprobată de parlament în anul 2014, prin modificarea Statutului magistraţilor, fiind considerată constituţională, respectiv retragerea pensiei de serviciu nevizând anularea niciunui drept constituţional, ci doar anularea unui privilegiu, acordat de legiuitor magistraţilor pentru activitatea de aplicare corectă a legii şi nu pentru cei care o încalcă.

Din perspectiva lui Valeriu Todiraşcu, inexistenţa în Codul penal a unei prevederi similare, pe care judecătorii să o aplice în decizia lor, duce la neaplicarea sau contestarea măsurii de retragere a pensiei de serviciu, aplicată de instanţă unor persoane condamnate pentru fapte de corupţie, dacă aceasta nu a fost dispusă de instanţă.

În ciuda acestor argumente, iniţiativa senatorului a fost respinsă de senatorii din cadrul PSD, PC-PLR şi UDMR. Din cei 116 senatori prezenţi în plen, 85 au votat împotrivă, bătălia nu este însă pierdută în contextul în care forul decizional va fi Camera Deputaţilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne