Valeriu Paşa: Plahotniuc a decis cine va fi candidat la Chişinău şi la Bălţi

Cu toate că la prima vedere campania lansată de Silvia Radu, imediat ce a devenit primar interimar, pare a fi una eficientă, în opinia comentatorului politic Oazu Nantoi, cifrele vorbesc de la sine, amintind de cele 5276 de voturi obţinute de aceasta la prezidenţiale din 2016.
Valeriu Paşa, expert Comunitatea WatchDog.md
Valeriu Paşa, expert Comunitatea WatchDog.md (The Epoch Times România)

În mai puţin de trei săptămâni, la Chişinău vor avea loc alegeri locale anticipate. În opinia comentatorului politic Oazu Nantoi, expert al Institutul de Politici Publice (IPP), în societatea moldovenească se simte oboseală şi apatie, astfel că rămâne deschisă întrebarea ”în ce măsură concurenţii vor reuşi să sensibilizeze opinia publică?”

”Pentru mine tabloul este relativ simplu. La 6 noiembrie 2017 dna Silvia Radu a fost desemnată drept primar interimar şi de atunci se desfăşoară o campanie destul de inteligentă, masivă de consolidare a imaginii dnei Silvia Radu în calitate de manager eficient care nu are nimic comun cu gâlceava politică. Are grijă de locuitorii oraşului şi rezolvă problemele una după alta”, a declarat Oazu Nantoi, în cadrul emisiunii ”Politica” de la TV 8.

Deşi campania Silviei Radu pare eficientă, comentatorul politic a ţinut să amintească cifre concrete, cum ar fi cele din 29 septembrie 2016, când Silvia Radu, candidat la funcţia de preşedinte, a fost înregistrată în urma depunerii a 15.673 semnături, pentru ca la 30 octombrie să obţină doar 5276 voturi.

Nantoi a mai menţionat că Ion Ceban, candidatul socialiştilor la fotoliul de primar general al Chişinăului, de fapt, nici nu visează să devină primar. Expertul IPP consideră că Ceban va fi folosit de către cei de la guvernare doar drept sperietoare, cu sloganele ”să nu cedăm oraşul socialiştilor, votăm pentru...”.

Cât despre candidatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, în opinia expertului IPP, se încearcă redresarea imaginii fracţiunii, în contextul alegerilor parlamentare de la sfârşitul anului. Pe de altă parte, Valeriu Paşa consideră că Partidul Liberal nu ar fi decât o filială subordonată direct şi controlată de partidul de guvernământ, mergând la acest pas mai mult de nevoie decât de voie, fiind constrânşi prin instrumente de şantaj.

”Intriga este cu dl Andrei Năstase. Dna Maia Sandu la 13 noiembrie 2016 a obţinut circa 63 la sută dintre voturi, iar acum se observă cum dna Maia Sandu încearcă să realizeze transfer de imagine dlui Andrei Năstase şi toată lumea care se gândeşte la alegerile din toamnă percepe participarea dlui Andrei Năstase nu atât în calitate de candidat la funcţia de primar general cât în calitate de trambulină în perspectiva alegerilor parlamentare”, a adăugat Nantoi.

Potrivit celor mai mulţi comentatori politici şi experţi atât din ţară cât şi de peste hotare, ar exista o înţelegere bine pusă la punct între liderul PD, Vlad Plahotniuc şi preşedintele RM, Igor Dodon, care ar urma să le aducă victorie în parlamentare. Totuşi, expertul Comunităţii Watchdog.MD Valeriu Paşa consideră că este greşită această idee că ar exista o înţelegere bilaterală unde socialiştii şi democraţii negociază.

”Nu. Există filiala holdingului care aparţine dlui Plahotniuc care are şi o componentă politică cu mai multe branşe, partide, politicieni, comentatori politici etc. PSRM în frunte cu preşedintele Igor Dodon este o sucursală a holdingului politic a dlui Plahotniuc. Acolo nu există chestii de genul noi îţi dăm asta, tu ne dai asta. Acolo vine dl Plahotniuc şi spune, eu voi vă voi da asta şi asta şi asta, dar de fapt totul e al meu. Cine va fi candidat la Bălţi a decis dl Plahotniuc. Cine va fi candidat la Chişinău, a decis dl Plahotniuc. Nu există relaţii contractuale, există nişte relaţii de subordonare foarte clară şi deplină”, a specificat Valeriu Paşa.

Cât despre declaraţiile lui Plahotniuc privind susţinerea unui candidat comun pro-european, expertul Watchdog.MD consideră că nu ar trebui luate în serios, întrucât strategia PD din start este foarte clară, întrucât ei ar avea un candidat afiliat, verificat în ani de zile de colaborare, absolut controlabil şi şantajabil şi acesta este Silvia Radu care s-ar afla sub controlul total al lui Vlad Plahotniuc.