Valeriu Munteanu: În campania electorală Plahotniuc va crea un bloc nou euro-unionist care va lovi în blocul ACUM

În timp ce liderul PD anunţă că guvernarea va organiza un referendum în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie, cei mai mulţi experţi şi politicieni pro-europeni consideră că acest lucru va duce alegătorul în eroare. Trebuie să existe doar opţiunile de stânga şi de dreapta, a punctat Munteanu.
Valeriu Munteanu
Valeriu Munteanu (Eugen Horoiu / The Epoch Times România)

În contextul campaniei electorale care se apropie vertiginos, analistul politic, Igor Boţan, director executiv ADEPT, moldovenii vor putea vota la alegeri între patru segmente foarte importante, şi anume segmentul euro-asiatic, a cărui lider este Partidul Socialiştilor, segmentul centrist pro-Moldova care se intercalează cu cel euro-asiatic unde domină Partidul Democrat cu Partidul Şor, segmentul anti-oligarhic, pro-european, unde există deja anunţat blocul ACUM, format din Platforma DA şi PAS şi segmentul unionist.

Referitor la partidul de guvernământ, Boţan consideră că deşi „are foarte multe resurse, este oarecum într-o situaţie de strâmtorare. PD insistă că Rusia poartă un război hibrid împotriva Republicii Moldova, deci pe dimensiunea euro-asiatică PD nu mai are ce căuta. Pe dimensiunea pro-europeană a pierdut terenul, iar după ultima rezoluţie a Parlamentului European, tematica pro-europeană cred că este contraindicată Partidului Democrat. De aceea PD foarte rapid a inventat această formulă pro-Moldova care dacă ne uităm atent se orientează spre Dubai, Ankara, Baku şi alte direcţii, dar resursele de care dispune PD vor fi utilizate pentru a-şi face loc cu coatele să ia ceva din segmentul euro-asiatic de la Dodon”.

La rândul său, vicepreşedintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, consideră că descrierea făcută de Igor Boţan este foarte corectă şi a fost valabilă în Republica Moldova până acum 2-3 ani când, din păcate, în Moldova au început să vină tot mai mulţi şi mai mulţi bani în politic, astfel oligarhizându-se foarte mult politicul moldovenesc, iar apariţia unor fenomene gen Ilan Şor, Renato Usatîi, segmenetele susmenţionate au fost foarte mult bulversate.

„Trebuie create platforme mari, solide astfel încât cetăţeanului să-i fie facilitată pe cât este posibilă alegerea, să existe doar opţiunile de stânga şi de dreapta. E nevoie de o majoritate morală politică făcută în forma în care o acceptă cetăţeanul. Trebuie să-l întrebăm pe cetăţeanul Republicii Moldova care este formula pe care o acceptă. Nu este absolut nicio întâmplare că după declararea blocului ACUM, s-a deschis dialogul şi cu alte două partide, PL şi PLDM şi s-a tras linia aici. Sunt absolut sigur că a existat deschidere din toate patru părţi, mai departe celelalte partide nu se califică”, a declarat Valeriu Munteanu în cadrul emisiunii „Punct şi de la Capăt” de la Radio Europa Liberă.

Totodată, în contextul ultimelor sondaje făcute publice recent, directorul executiv ADEPT a ţinut să specifice că 40 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova nu au o opinie cum şi cu cine ar vota. Pentru celelalte 60 la sută, mai mult sau mai puţin, lucrurile sunt clare, sunt cetăţenii care şi-au format o opinie, astfel că marea luptă se va da pentru un segment foarte important constituit anume din cei 40 la sută nedecişi.

Făcând referire la ultimele anunţuri ale liderului PD imediat după votarea în Parlamentul European a rezoluţiei care critică dur autorităţile de la Chişinău, Munteanu a ţinut să specifice că „Vladimir Gheorghevici nu doarme şi nu crede în lacrimi, cu siguranţă va crea pe lângă structurile politice naturale care încearcă să se formeze, tot felul de structuri care ar veni să combată. Ştim foarte exact că va veni să creeze cu mila dânsului un bloc care se va numi euro-unionist unde va aduce oameni pe care i-a mai folosit în tot felul de combinaţii care vor avea un singur scop, aceşti oameni merg ca nişte soldăţei ştiind că nu câştigă absolut nimic, dar vor avea voie de la boier să bată în blocul ACUM şi tot ce se va construi în jurul lui”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe