Valeriu Gheorghiţă: Strategia de vaccinare la nivel mondial se va schimba

Medicul Valeriu Gheorghiţă - coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid
Medicul Valeriu Gheorghiţă - coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid (Facebook - Guvernul României)

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiţă, a declarat la Digi24, că nu crede că se va ajunge în scenariul administrării periodice de doze booster, adăugând că de acum înainte nu se va mai discuta despre o „vaccinare în masă a populaţiei”, ci de o vaccinare adresată categoriilor de persoane mai vulnerabile.

„Eu nu cred că vom merge mai departe cu o doză de booster efectuată la intervale de timp şi în niciun caz nu cred că vom mai vorbi de o vaccinare în masă a populaţiei, ci de o vaccinare adresată acelor categorii de persoane vulnerabile care generează acele cazuri grave care ajung în spital. Dar oamenii trebuie să înţeleagă în momentul de faţă un mesaj important: vaccinurile actuale sunt eficiente, inclusiv pentru varianta Omicron.

Chiar şi după o primă schemă de vaccinare se păstrează o eficienţă faţă de spitalizare undeva la 50-55 la sută. Această eficienţă creşte la 90 la sută după administrarea dozei booster. Din acest motiv e important să facem doza booster, dar nu cred că vom intra în această logică de a administra periodic doze de booster şi aş vrea să liniştesc populaţia din acest punct de vedere, dacă are această preocupare”, a afirmat Gheorghiţă.

De asemenea, medicul este de părere că strategia de vaccinare la nivel mondial se va schimba în perioada următoare: fie se va dezvolta un vaccin multivalent, adică unul care va conţine proteine sau antigene pentru toate variantele virale circulante în aceeaşi doză, fie va fi dezvoltat un vaccin care să acopere toate potenţialele variante care vor circula, adică un vaccin cu o acoperire foarte largă, care se bazează pe întreg virionul (virusul), care are mai multe tipuri de proteine, astfel încât nu va mai ţinti numai proteina Spike, proteina de suprafaţă.

Potrivit lui Gheorghiţă, în perioada următoare vom trece de la perioada pandemică la perioada endemică a bolii. Mai exact, potrivit medicului, virusul va rămâne în circulaţie în rândul populaţiei, dar va afecta într-o măsură mult mai mare persoanele care sunt vulnerabile:

„Ce anticipez eu în viitor din punct de vedere epidemiologic: principalul risc legat de varianta Omicron este cel al numărului foarte mare de cazuri. Or, când ai un număr foarte mare de infectări şi virusul se înmulţeşte foarte mult şi va evolua şi atunci există un risc mare să sufere mutaţii în continuare şi să ne trezim iarăşi peste câteva luni cu o nouă variantă virală, care vom vedea cum se va comporta.”

Totodată, şeful campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid a mai precizat că nu este de acord cu ideea de a permite Omicronului să se răspândească în acest moment pentru a se obţine imunizarea naturală a populaţiei:

„Au fost foarte multe discuţii că e foarte bine să lăsăm această variantă Omicron să se răspândească în momentul acesta pentru că nu e atât de agresivă şi în felul acesta se poate obţine imunizarea naturală a populaţiei. Nu este o abordare corectă, pentru că nu facem decât să facilităm acumularea de noi mutaţii şi creştem şansa virusului să muteze şi să genereze alte variante care s-ar putea să fie cu probleme mult mai mari şi vom pierde acest potenţial legat de o virulenţă mai scăzută.”