Val nou de arestări în China înainte plenara Partidului

Un poliţist chinez la sesiunea de deschidere a Congresului al 18-lea al Partidului Comunist Chinez, la Sala Mare a Poporului din Beijing pe 8 noiembrie
Un poliţist chinez la sesiunea de deschidere a Congresului al 18-lea al Partidului Comunist Chinez, la Sala Mare a Poporului din Beijing pe 8 noiembrie (Mark Ralston / AFP / Getty Images)

Activişti şi petiţionari sunt reţinuţi de către regimul comunist chinez înainte de cele două sesiuni politice anuale care urmează să fie organizate începând cu 4 martie la Beijing.

Numărul ofiţerilor de poliţie şi al vehiculelor de pe străzile din Beijing a crescut în mod semnificativ, deoarece pregătirile pentru sesiunile Congresului Naţional al Poporului (CNP) şi ale Comitetului Consultativ Politic al Poporului Chinez sunt în curs de desfăşurare.

Pe 24 februarie, pentru a sărbători Festivalul Felinarelor în Beijing s-au adunat aproape 80 de petiţionari la o petrecere. Ofiţerii din cadrul Secţiei de Poliţie Tiangongyuan, din districtul Daxing, au luat cu asalt camera privată din sala de dans din Shumandi şi au dus pe toată lumea la secţia de poliţie, unde au au început interogatoriile.

"Festivalul Felinarelor este un festival tradiţional chinez pe care orice persoană are dreptul să-l sărbătorească. Ar trebui să fim împreună cu familiile noastre. Poliţia nici nu ne lasă să ne adunăm", a declarat prin telefon domnul Lu pentru The Epoch Times. Domnul Lu este un fost patron din provincia Shaanxi, care face apel la Beijing de patru ani şi este în prezent fără locuinţă.

"Nu aveam unde să mergem de Festivalul Felinarelor. Unii foşti ofiţeri de poliţie, care au fost maltrataţi, au organizat o petrecere la Beijing şi ne-au invitat. Am vrut să mă alătur evenimentului", a precizat domnul Lu.

Petiţionarii au fost transferaţi într-un loc numit Centrul de Primire Jiujingzhuang, într-o suburbie din sudul Beijing-ului, care practic funcţionează ca un centru de detenţie provizorie pentru petiţionari (centre numite şi puşcării negre), înainte ca aceştia să fie predaţi autorităţilor locale.

"După ce am fost aduşi la Jiujingzhuang, am stat pe o bancă toată noaptea", a declarat doamna Xu din Heilongjiang, o rudă a unui ofiţer de poliţie maltratat.

Doamna Xu a întrebat poliţia de ce au fost arestaţi deoarece nu au încălcat nicio lege. Poliţia a recunoscut că este adevărat, dar că cineva le-a raportat, aşa că trebuie să aştepte înainte de a fi predaţi autorităţilor locale.

"Dacă ne întoarcem, vom fi sub arest la domiciliu sau reţinuţi", a declarat doamna Xu, care este hotărâtă să rămână la Beijing.

Petiţionarii sunt încă reţinuţi la Centrul de Petiţionari Jiujingzhuang.

În Shanghai, activiştii pentru drepturile omului au organizat o petrecere pe 23 februarie. În acea dimineaţă, disidentul Gao Xiaoliang, care planificase să participe la petrecere, a fost luat de acasă de patru poliţişti, potrivit unui raport de pe situl Apărătorii Drepturilor Omului din China.

"La 20:30, ei încă nu m-au eliberat. Nu am mai putut suporta astfel de încălcări grave ale drepturilor omului de către Securitatea de Stat. Am putut să mă lupt doar cu viaţa mea, aşa că m-am urcat pe pervazul ferestrei şi am încercat să sar pe geam din clădire. Gardienii şi poliţişti securităţii de stat m-au tras cu forţa în jos şi în cele din urmă au trebuit să mă elibereze", a declarat Gao pentru The Epoch Times.

În aceeaşi dimineaţă, Yang Qinhuan, un alt dizident care planificase să participe la petrecere, a fost, de asemenea, luat cu forţa din casa lui, fără formalităţi legale şi a fost adus la secţia de poliţie Yichuan. La prânz, poliţia l-a dus înapoi acasă, unde erau ofiţeri de pază care aveau rolul să-l împiedice să plece şi să participe la petrecere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe