Vaccinarea împotriva papilloma virus (HPV)

(VALERY HACHE / AFP / Getty Images)

Vaccinarea împotriva virusului papilloma (HPV) a început în România la fete în 2008, iar până anul acesta s-au înregistrat 88.000 de doze de vaccin utilizate, a precizat marţi dr. Amalia Canton, director în Direcţia de Sănătate Publică în Ministerul Sănătăţii (MS).

Până la mijlocul anului viitor ar trebui să se vaccineze 200.000 de fete, a spus medicul, adăugând că în prima etapă au fost vaccinate 36.000 de fete între 12 şi 14 ani.

Aceasta a precizat că iniţial a fost vorba de grupa între 12 şi 14 ani, însă specialiştii au decis că se pot vaccina şi persoanele între 12 ani şi 24 ani şi peste, cu avizul medicului ginecologic. Astfel, orice persoană de sex feminin poate să se prezinte la medicul de familie, ginecolog sau planning familial pentru vaccinare.

"Dacă iniţial vaccinul nu a fost foarte bine primit, acum constatăm după rata de vaccinare că opinia populaţiei s-a schimbat", a spus oficialul MS.

În legătură cu recomandarea prof.dr. Haralad zur Hausen, laureat al Premiului Nobel pentru medicină în 2008, care se află la Bucureşti cu prilejul marcării a cinci de ani a apariţiei revistei Hipocrate, de a fi vaccinaţi şi băieţii care sunt purtătorii virusului şi ar putea face cancer bucal sau anal, dr. Amalia Canton a spus că nu s-a avut în vedere acest lucru până în prezent, dar MS va analiza şi acest aspect.