"V-aţi întâlnit cu un lider direct interesat de decizie" - Toader, sub tirul presei după ce iese din biroul lui Dragnea

Tudorel Toader a discutat marţi cu Liviu Dragnea pe tema sesizării depuse de Viorica Dăncilă în cazul completelor de la ÎCCJ. Iar presa a ţinut să îi amintească ministrului că Dragnea va fi principalul beneficiar dacă sesizarea va fi admisă, context în care o întâlnire a ministrului cu el ridică semne de întrebare.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihut Savu / Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a avut, marţi, o întrevedere cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în biroul acestuia de la Parlament, iar discuţiile au vizat inclusiv una dintre speţele fierbinţi ale momentului, respectiv existenţa unui posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privind formarea completelor de 5 judecători. CCR ar urma să se pronunţe mâine pe această temă, soluţionând o sesizare depusă de Viorica Dăncilă.

De această decizie ar putea să beneficieze în mod direct însuşi Liviu Dragnea care, reamintim, nemulţumit de completul de judecători pe mâinile cărora a ajuns apelul său în dosarul Bombonica, a mers până la a intenta proces împotriva Înaltei Curţi şi a Colegiului de Conducere al Înaltei Curţi pentru a cere anularea hotărârii de Colegiu în baza căreia a fost constituit completul din dosarul său.

Faptul că subiectul deciziei CCR a făcut obiectul discuţiei a fost dezvăluit presei de însuşi Tudorel Toader, care a refuzat, însă, să admită că este cel puţin straniu ca el, ca ministru al Justiţiei, să aibă discuţii pe tema aceasta cu Dragnea, despre care s-a spus în repetate rânduri că este beneficiar direct al sesizării formulate de Dăncilă.

"Am avut o scurtă întrevedere cu preşedintele Liviu Dragnea. Am discutat ceea ce poate fi discutat, ceea ce trebuie discutat, dintre preşedintele partidului majoritar şi un ministru al Justiţiei, care chiar dacă este independent, face parte dintr-un guvern politic. Dacă vreţi să vă spun punctual, şi ştiţi, faptul că mâine este miercuri şi faptul că mâine se va judeca la CCR acel conflict juridic de natură constituţională. Asta a fost principala temă a discuţiei", a declarat Toader.

Toader a mai ţinut să adauge că a discutat cu liderul PSD despre sesizarea făcută de premierul Dăncilă în legătură cu un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, referitor la formarea completurilor de cinci judecători de la instanţa supremă, care se dezbate mâine, şi despre cine va reprezenta Guvernul la şedinţa CCR.

"Nu am discutat (cu Dragnea) în legătură cu decizia, pentru că nu avem de unde să ştim care va fi decizia. Astăzi când vorbim, nu mai vorbim nici de sesizare, astăzi vorbim despre procedură, despre cine va merge din partea Guvernului la CCR să susţină sesizarea şi, eventual, dacă sunt elemente noi de susţinere, de argumentaţie faţă de cele consemnate în sesizare", a precizat ministrul.

Întrebat dacă a discutat eventuale scenarii post decizie CCR, Tudorel Toader a susţinut că decizia Curţii, indiferent de dezlegarea ce va fi dată, va fi una "precum celelalte, obligatorie, erga omnes, de la momentul publicării în MO."

"Practic, nu ai ce să discuţi despre conţinutul deciziei. Pe de o parte nu o dau eu, nu o dăm noi, pe de altă parte nu avem nicio marjă de apreciere privind conduita ulterioară de urmat. Vom proceda aşa cum se va statua în dispoziţie", a susţinut ministrul.

Toader a refuzat să precizeze cine va reprezenta Guvernul la CCR, argumentând că "nu prezintă importanţă cine va merge, important este ceea ce va susţine, evident şi mai importantă va fi dezlegarea".

Întrebat, brusc, ce rol are Liviu Dragnea în decizia de mâine a CCR de trebuia să se prezinte astăzi la el, Toader a evitat un răspuns tranşant:

"Eu vă înţeleg întrebarea, tind să vă înţeleg şi abordarea, chiar şi tonul dacă vreţi, dar orice dialog prin care o parte informează altă parte, prin care părţile se informează eventual reciproc nu poate fi decât binevenită.

Conflictul de mâine nici măcar nu are un conţinut juridic de natură penală. Se referă la constituirea completelor de cinci judecători, nu are legătură cu fapte penale."

"Întâlnirea dvs. vine cu un om care este direct interesat asupra modului în care se constituie acel complet la Înalta Curte. Consideraţi că e o întâlnire normală?", a insistat reporterul.

"Interesul este, şi vă vorbesc mai rar dacă vreţi, ca să stăruiţi să înţelegeţi, mâine judecătorii vor da o dezlegare de principiu, mâine judecătorii vor da o dezlegare care interesează în general statul de drept, dacă nu sună prea tare, interesează pe cei foarte mulţi care se judecă şi care vor să vadă cum se constituie completul, care vor să vadă dacă o lege ulterioară modifică o lege anterioară - ce spun eu acum e pleonasm, dar ca să explic să înţelegeţi - sau dacă vine cineva şi spune: da, e frumos, am înţeles, s-a schimbat procedura de constituire a completelor, dar de la anul", a răspuns Toader.

Întrebat dacă se întâlneşte cu toţi cei care sunt în situaţia de a beneficia de decizia CCR de mâine, ministrul a răspuns: "Mă întâlnesc cu toţi cei care fac parte din Guvern, care fac parte din alianţa de guvernare."

"NU, de justiţiabili vorbim aici", a refuzat reporterul să renunţe la un răspuns clar.

"Păi sigur că da, dar eu nu m-am întâlnit cu un justiţiabil, m-am întâlnit cu al treilea om în statul român", i-a replicat Toader.

"Şi ce era de discutat cu cel de-al treilea om din statul român despre o decizie pe care o ia CCR mâine?", a continuat presa.

"Fix acum două minute v-am spus, n-am niciun dubiu că dvs. nu puteţi întelege, că n-am discutat de decizia pe care o vor lua judecătorii, ci despre proceduri, despre eventuale noi perspective", a răspuns Toader

Reporter: "V-aţi întâlnit cu un lider direct interesat de decizia de mâine a CCR".

Toader: "Orice lege, orice decizie a CCR are o valoare de principiu egală cu legea, orice lege are un caracter de generalitate, de aceea legile nu pot să aibă caracter individual. Foarte mulţi se află sau se vor afla în ipoteza legii. Gândiţi-vă, se modifică legea pensiilor. Ar însemna că parlamentarii să nu voteze că la rândul lor vor şi ei sau sunt probabil pensionari."

Reamintim că premierul Viorica Dăncilă a sesizat, pe 2 octombrie, CCR în legătură cu un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) referitor la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă.

Sesizarea a venit la puţin timp după ce liderul PSD, Liviu Dragne, a anunţat că l-a rugat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să se gândească dacă nu cumva poate sesiza, prin Guvern, Curtea Constituţională privind formarea completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ori Dragnea ţine musai să schimbe completul de judecători la care a ajuns apelul în dosarul Bombonica, "gura presei" susţinând că liderul PSD e nefericit cu faptul că trei judecători au reputaţia de intransigenţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne