USR vrea să dinamiteze vechiul sistem de finanţare a partidelor. Lovitură pentru partidele conduse de condamnaţi penal

Grupul parlamentar USR a depus, joi, un proiect menit să schimbe regulile de finanţare a partidelor. Dacă va fi adoptat, partidele care au în conducere condamnaţi penal vor fi obligate să se lepede de ei dacă vor să mai primească bani de la stat.
Protest USR în Parlament
Protest USR în Parlament

USR a iniţiat un proiect de lege vizând finanţarea partidelor care, potrivit iniţiatorilor, ar urma să aducă un plus de transparenţă în domeniu, să vină în sprijinul partidelor locale şi, nu în ultimul rând, să oblige marile partide să se cureţe de condamnaţi şi de corupţi.

Concret, cele mai importante propuneri sunt: reducerea plafoanelor de contribuţii, protejarea micului donator printr-un plafon de confidenţialitate de maxim un salariu minim, obligativitatea publicării online a tuturor donaţiilor peste acest plafon, egalizarea raportului de distribuţie a finanţării publice în funcţie de rezultatele la alegerile locale şi parlamentare, includerea la finanţare a tuturor organizaţiilor ce au câştigat minim un mandat local, posibilitatea suspendării subvenţiei în cazul alegerii în funcţii de conducere a persoanelor condamnate pentru infracţiuni electorale sau de corupţie, eliminarea posibilităţii de transformare a împrumuturilor în donaţii, evitarea jongleriilor financiare prin rambursarea defalcată a donaţiilor între candidat şi partid.

„Încercăm să punem mica donaţie a cetăţeanului în centrul sistemului de finanţare. Reducem plafoanele de contribuţii dar creăm şi un plafon de confidenţialitate de un salariu minim, astfel încât cât mai mulţi cetăţenii care sunt interesaţi de politică să poată dona fără să se teamă de repercursiuni. În acelaşi timp mărim transparenţa procesului, obligăm toate partidele să publice toate donaţiile peste un salariu minim atât pe site-ul propriu cât şi pe cel al AEP. Dincolo de acest lucru, a doua schimbare majoră e că vrem să schimbăm algoritmul de redistribuire pentru a încuraja democraţia locală la firul ierbii, mai exact şi partidele locale să poată primi o parte din subvenţie. (...) Mai mult, dăm AEP-ului şi în instrument de asanare a clasei politice, pe modelul spaniol, şi anume posibilitatea de suspenda subvenţia partidelor care au în structurile de conducere oameni condamnaţi definitiv pentru infracţiuni electorale sau de corupţie", a explicat la Parlament unul dintre cei trei iniţiatori ai proiectului, deputatul USR Tudor Benga.

Proiectul mai propune eliminarea posibilităţii de transformare a împrumuturilor în donaţii, precum şi "evitarea jongleriilor financiare prin rambursarea defalcată a donaţiilor între candidat şi partid."

Vă invităm să urmăriţi integral declaraţiile deputatului USR Tudor Benga pe tema acestui proiect în materialul video anexat.

Proiectul de lege şi expunerea de motive pot fi consultate aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne