USR, semnal de alarmă: "Dragnea vrea să dicteze guvernelor ce măsuri să adopte în următorii 20 de ani"

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Epoch Times România)

Coaliţia PSD-ALDE-UDMR a votat înfiinţarea unei comisii care să elaboreze aşa-numita 'Strategia României 2040". Respectiva strategie este însa, în fapt, "noua tribună pentru alegerile prezidenţiale ale lui Liviu Dragnea", a atras atenţia, miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, Uniunea Salvaţi România.

"Comisia va fi condusă de Liviu Dragnea, condamnat penal, iar strategia ce va rezulta devine obligatorie pentru guvernele viitoare. Practic, Liviu Dragnea vrea să dicteze guvernelor ce măsuri să adopte în următorii 20 de ani. La fel de grav, Comisia Naţională de Prognoză, condusă de Darius Vâlcov, alt condamnat penal, va avea dreptul să modifice Strategia 2040, modificările având putere de lege, fără un vot în Parlament.", se arată în comunicat.

În aceste condiţii, deputatul USR Adrian Prisnel a depus mai multe amendamente menite să "transforme această strategie într-una a românilor, nu tribuna lui Liviu Dragnea pentru prezidenţiale" însă acestea au fost respinse de "maşinăria de vot PSD-ALDE-UDMR".

USR mai susţine că această comisie ar fi trebuit să fie condusă "de un politician cu legitimitate, un fost preşedinte sau prim-ministru al României, nu Liviu Dragnea" şi să aibă în componenţă experţi cu o reputaţie dincolo de orice dubiu, reprezentanţi ai Băncii Naţionale, instituţie cheie pentru aderarea la euro.

"Am cerut de asemenea ca, dacă tot se invocă în lege un aşa-zis consens naţional, Strategia să fie adoptată cu majoritate calificată, atât în comisie cât şi în plen, pentru că, potrivit Constituţiei, consensul nu poate fi atins decât prin acordul partidelor parlamentare", precizează Uniunea Salvaţi România.

Adrian Prisnel, deputat USR, afirmă în acest context că, ”în anul alegerilor prezidenţiale, Liviu Dragnea va ieşi zi de zi la TV să ne prezinte noi fiţuici colorate, la fel cum a făcut cu celebrul 'program de guvernare', astăzi uitat".

"Însă oricât va încerca să îşi schimbe imaginea dintr-un penal incompetent în „prezidenţiabil”, Liviu Dragnea nu mai poate păcăli pe nimeni. Poate doar pe Eugen Nicolicea”, se spune în comunicat.

USR informează totodată că a votat împotriva acestei comisii şi a atras atenţia:"nu doar că PSD vrea să lase viitorul României pe mâna penalilor Dragnea şi Vâlcov, dar o face şi ilegal".

"Delegarea iniţiativei legislative către Comisia de Prognoză nu poate fi constituţională şi USR analizează contestarea legii la CCR. Nu vom facilita mascarada naţională pe care o organizează Liviu Dragnea pentru a se prezenta în ochii românilor ca un prezidenţiabil.", concluzionează USR.