USR pregăteşte "falimentul" lui Liviu Dragnea. Proiect legislativ

USR anunţă iniţierea unui pachet de legi care să decupleze firmele căpuşe controlate de baronii PSD de la robinetul banilor publici.
Silvia Dinica
Silvia Dinica (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Partidul Uniunea Salvaţi România (USR) a iniţiat un pachet de legi care interzice accesul societăţilor cu acţiuni la purtător la contracte cu instituţii publice. Iniţiativa vine în contextul în care Rise Project publica recent o investigaţie din care reieşea că Liviu Dragnea ar fi stăpânul din umbră al celebrei Tel Drum, deţinând majoritatea acţiunilor la purtător ale companiei.

În consecinţă, USR anunţă iniţierea unui pachet de legi care interzice accesul societăţilor cu acţiuni la purtător la contracte cu instituţii publice, „astfel încât firmele căpuşe şi neperformante, controlate de baronii PSD care au jefuit statul în ultimii ani, să fie decuplate de la robinetul banilor publici”.

Acţiunile la purtător sunt una dintre metodele larg folosite în activităţile ilegale de spălare a banilor, întrucât anonimitatea proprietarului acţiunilor face imposibilă verificarea eventualelor conflicte de interese sau situaţii de trafic de influenţă.

„Legislaţia actuală din România permite funcţionarilor publici aflaţi sub incidenţa Legii nr. 176/2000 să ascundă cu uşurinţă fluctuaţiile nejustificate ale averilor rezultate din facilitarea ilicită a accesului la contracte de achiziţie publică pentru companiile cu acţiuni la purtător pe care le controlează, prin intermediul cărora încălcările legislaţiei privind conflictul de interese pot fi muşamalizate cu uşurinţă”, a declarat senatoarea USR Silvia Dinică.

Reprezentanţii USR mai reamintesc, în comunicatul de presă remis Epoch Times, că Tel Drum SA, societate cu acţiuni la purtător, a avut în ultimii 5 ani peste 100 de contracte cu fonduri publice conform SEAP. Acestea sunt doar cele verificabile, dar pot exista şi contracte mai mici sau mai vechi care nu au trecut prin SEAP.

În comunicat se mai aminteşte că, în urma dezvăluirilor recente ale jurnaliştilor de la Rise Project, există suspiciunea că deţinătorul acţiunilor la purtător din societatea Tel Drum SA ar fi chiar Liviu Dragnea, ceea ce ar fi foarte grav deoarece ar putea pune sub semnul întrebării legalitatea modului în care această societate a obţinut contractele cu entităţi administrative conduse direct sau prin interpuşi ai liderului PSD. Tel Drum SA este o fostă regie autonomă, aflată în proprietatea Consiliului Judeţean Teleorman în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte al acestei instituţii.

„Legile propuse de USR interzic accesul societăţilor cu acţiuni la purtător la orice fel de achiziţie publică, precum şi la contractele în afara achiziţiilor publice, şi în acelaşi timp interzic prelungirea şi/sau suplimentarea contractelor existente cu astfel de societăţi. Aşa reuşim să închidem orice acces la fonduri publice pentru firmele căpuşă ale baronilor PSD: în viitor nu vor mai fi primiţi la contractare, iar în prezent nu li se vor prelungi contractele, altfel prelungeau contractele actuale şi eludau legea”, a explicat deputatul USR Silviu Dehelean.

Pachetul legislativ iniţiat de USR vizează modificarea legilor achiziţiilor publice (98/2016, 99/2016 şi 100/2016) în sensul interzicerii participării la licitaţii a societăţilor cu acţionariat secret, neverificabil, aşa cum sunt cele cu acţiuni la purtător. Mai mult, se interzice şi prelungirea şi/sau suplimentarea contractelor deja semnate cu aceste societăţi la data intrării în vigoare a legii de modificare.

În acelaşi sens, parlamentarii USR au depus o serie de amendamente şi la OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, deoarece există cazuri de contracte cu fonduri publice care nu intră sub incidenţa legilor achiziţiilor publice. Amendamentele USR interzic societăţilor controlate în orice mod de stat contractarea firmelor cu acţiuni la purtător. Sancţiunea este nulitatea contractelor şi amendarea vinovaţilor (de la 1.000 la 5.000 Lei), iar amenda nu înlătură răspunderea penală.

Iniţiatorii pachetului de legi care a fost depus săptămâna aceasta sunt Silvia Dinică, Silviu Dehelean, Nicuşor Dan, George Dircă, Stelian Ion şi Cristian Ghica.

Nu în ultimul rând, USR arată că în ultimii cinci ani, nu mai puţin de 13 state au interzis complet emiterea de acţiuni la purtător, alte 29 au impus diverse restricţii la tranzacţionarea acestor titluri, în timp ce ultimele 6, printre care şi România, nu au luat încă nicio măsură în acest sens.

USR mai precizează că parlamentarii săi lucrează la încă două proiecte de legi în legătură cu acţiunile la purtător, unul de modificare a legii spălării banilor şi unul de modificare a legii societăţilor comerciale.