USR: "Politica Chinei de astăzi poate reprezenta o ameninţare la adresa drepturilor omului"

Război urban anti comunism în Hong Kong
Război urban anti comunism în Hong Kong (Sam Lee/United Social Press)

Uniunea Salvaţi România îşi exprimă, public, îngrijorarea faţă de "conduita" promovată de China în raport cu cetăţenii din Hong Kong, avertizând că politica regimului de la Beijing poate reprezenta o ameninţare la adresa drepturilor omului şi la siguranţa cetăţenilor străini din Hong Kong, putând afecta şi comerţul internaţional.

Legea securităţii naţionale pentru Hong Kong, adoptată de China, poate duce la instaurarea controlului efectiv total al Chinei asupra teritoriului Regiunii Administrative Speciale Hong Kong, în dezacord cu tratatele internaţionale, mai transmite USR, opinând că modul în care acţionează China afectează comerţul internaţional şi independenţa cetăţenilor din Hong Kong şi încalcă principiul “o ţară, două sisteme” care a guvernat statutul regiunii Hong Kong.

“Republica Populară Chineză profită de ameninţări reale precum terorismul pentru a extinde controlul asupra prezenţei străine în Hong Kong. Politica Chinei de astăzi poate reprezenta o ameninţare la adresa drepturilor omului şi la siguranţa cetăţenilor străini din Hong Kong, putând afecta şi comerţul internaţional. Soluţia trebuie să ţină cont în primul rând de reacţia cetăţenilor, care se opun vehement tendinţelor guvernului de la Beijing şi să se bazeze în continuare pe principiul 'o ţară, două sisteme', nu pe interpretări egoiste ale principiilor după care guvernează relaţiile internaţionale”, a transmis preşedintele USR, Dan Barna, vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor.

“Asistăm la o încercare a Chinei de a-şi impune controlul total asupra unei regiuni de importanţă majoră pentru comerţul internaţional. Evoluţia relaţiilor cu China şi chiar acţiunile Rusiei în regiunea Mării Negre ar trebui să ne ajute să desprindem concluzii pe care comunitatea internaţională le poate aplica în cazul Hong Kong. Dacă vom permite în continuare astfel de interpretări cel puţin forţate ale tratatelor internaţionale, vom asista la fluctuaţii majore ale ordinii şi securităţii internaţionale. China trebuie să arate o politică internă şi externă responsabilă, care să nu complice cooperarea la nivelul comunităţii internaţionale”, a adăugat senatorul USR de Diaspora Radu Mihail, vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă din Senat.

“Deşi nu neapărat surprinzătoare dacă ne raportăm la politica destul de agresivă a Chinei în plan regional, evidentă mai ales în contextul Mării Chinei de Sud, legea securităţii naţionale pentru Hong Kong încalcă statutul special al regiunii, pe care Hong Kong îl are garantat până în 2047, şi poate deveni un precedent periculos. Regiunea respectivă are nevoie de un alt tonus, mai ales dacă ţinem cont şi de potenţialul de cooperare din Strâmtoarea Malacca sau de statutul internaţional al Taiwanului”, a transmis şi Ofiţerul de relaţii internaţionale al USR, Mihai Sandu.

Uniunea Salvaţi România susţine poziţia Înaltului Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, în ceea ce priveşte regândirea strategiei europene privitoare la China şi solicită escaladarea subiectului la nivelul Consiliului de Securitate al ONU.