USR: Pilonul II de pensii trebuie să rămână!

.
. (Epoch Times România)

Uniunea Salvaţi România critică decizia guvernului de a elimina Pilonul II de pensii, deoarece este singura şansă la o pensie decentă pentru românii care contribuie acum la sistemul public de pensii, confruntat cu un deficit puternic de finanţare.

Potrivit reprezentanţilor USR, Pilonul II de pensii a apărut din nevoia de a rezolva o problemă ce va deveni acută în viitor, când numărul pensionarilor va fi mai mare decât numărul celor angajaţi, având în vedere că la nivel mondial România va înregistra una dintre cele mai drastice reduceri a populaţiei în perioada 2017-2050.

"De când a fost creat, Pilonul II de pensii şi-a dovedit utilitatea prin randamentele sale, a adus câştiguri nete românilor care au contribuit prin acest sistem. Mai mult, de pe urma acestui pilon a avut de câştigat economia naţională deoarece mare parte din sume s-a reinvestit în România (92% din activele de circa 9 mld. EUR). De asemenea, Pilonul II a asigurat o stabilitate mai mare a pieţei financiare interne şi a dat un plus de valoare Bursei de Valori Bucureşti”, a declarat senatoarea USR Silvia Dinică, membră în Comisia economică de industrii şi servicii.

În condiţiile în care ministrul Eugen Teodorovici declara recent că statul vrea să creeze concurenţă pentru Pilonul II, reprezentanţii USR reamintesc că sistemul cu cei trei piloni de pensie a fost gândit astfel încât aceştia să se completeze, nu să fie în concurenţă. Pe măsură ce scăderea şi îmbătrânirea populaţiei vor pune o presiune tot mai mare pe Pilonul I, persoanele la vârsta pensionării ar putea să-şi asigure venituri suplimentare prin Pilonul II.

”În Raportul de ţară publicat săptămâna trecută, Comisia Europeană a criticat reducerea contribuţiei la Pilonul II şi afirma că a fost motivată de probleme fiscale pe termen scurt, fără legătură cu performanţa bună a fondurilor de pensii private, contrazicând astfel declaraţiile guvernanţilor noştri”, a conchis senatoarea USR Silvia Dinică.

USR susţine păstrarea Pilonului II de pensii ca o formă de asigurare a unei pensii private suplimentare şi respectarea principiului contributivităţii în sistemul public de pensii cu limitarea pensiilor speciale la cazuri excepţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne