USR: Pentru a-şi acoperi incompetenţa, Firea a găsit "soluţia" transferului ELCEN la primărie!

Transferul ELCEN la Primăria Capitalei este doar o decizie eminamente politică, iar Gabriela Firea demonstrează lipsă de competenţă şi politicianism când spune că doar prin ştergerea datoriei RADET către ELCEN va rezulta o entitate şi puternică şi sustenabilă şi viabilă din punct de vedere economic.
Gabriela Firea
Gabriela Firea (Epoch Times România)

Transferul ELCEN la Primăria Capitalei nu rezolvă problema termoficării din Bucureşti, susţin reprezentanţii USR, în opinia cărora ceea ce se întâmplă de fapt este că datoriile dintre RADET şi ELCEN sunt şterse printr-un artificiu contabil, fără nicio garanţie că o astfel de situaţie nu se va mai repeta în viitor.

În urma consultării principalilor responsabili în gestiunea problemelor dintre ELCEN şi RADET şi a experţilor în domeniu, membrii USR din Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi din comisiile de specialitate ale Parlamentului, Silvia Dinică şi Cristina Prună, susţin că soluţia cea mai potrivită pentru furnizarea agentului termic în Capitală este eliminarea controlului politic asupra companiilor respective. Transferul ELCEN la Primăria Capitalei rămâne astfel o decizie politică şi nu una economică fără un plan de investiţii corect şi un studiu de impact clar.

USR reaminteşte că, aflat în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, RADET are o datorie istorică de 3,6 miliarde de lei către ELCEN, acumulată în ultimii 10 ani.

"Iresponsabilitatea celor care s-au succedat la conducerea Primăriei Capitalei a dus la acumularea acestor sume care echivalează cu 80% din bugetul anual al primăriei şi ar fi imposibil de plătit. Pentru a-şi acoperi incompetenţa, primarul Gabriela Firea a găsit soluţia transferului ELCEN de la minister la primărie", se arată în comunicatul USR.

Reprezentanţii formaţiunii mai amintesc că, la finele lunii iunie, primarul Gabriela Firea a cerut consilierilor generali să voteze un acord de principiu prin care primăria să cumpere acţiunile ELCEN de la Ministerul Energiei, susţinând că acest lucru se va face la valoarea nominală de 715 milioane de lei şi printr-o plată eşalonată pe 5 ani.

Însă, proiectul de ordonanţă publicat de Guvern nu e deloc în concordanţă cu ceea ce li s-a propus spre aprobare consilierilor. Astfel, în realitate, va exista un raport de evaluare al ELCEN de către un evaluator independent, iar primăria va plăti de fapt valoarea cea mai mare dintre valoarea rezultată din raportul de evaluare şi valoarea nominală a pachetului de acţiuni, pe o perioadă de maxim 3 ani şi cu plata unui avans de 30% din preţul acţiunilor.

Miza transferului ELCEN la Primăria Capitalei şi a fuziunii cu RADET o reprezintă aparent stingerea datoriilor RADET către ELCEN. Din păcate pentru bucureşteni, nu este clar nici pentru Gabriela Firea cum va îmbunătăţi performanţa noii entităţi rezultate în urma fuziunii. Datoriile vor fi şterse în urma fuziunii, dar fără îmbunătăţirea performanţei, o propunere de management profesionist şi un plan viabil de investiţii în infrastructură, nu avem garanţia îmbunătăţirii serviciilor de termoficare şi astfel datoriile vor reapărea, susţin parlamentarii şi consilierii USR. Nu trebuie ignorat că ELCEN deţine un patrimoniu imobiliar important atât ca poziţie în oraş cât şi ca dimensiune, patrimoniu de a cărui soartă se va ocupa tot Primăria.

“Soluţia” Gabrielei Firea nu este, de fapt, decât o ştergere contabilă a unor datorii şi nu o schimbare a sistemului actual prin care Primăria acordă în fiecare an subvenţii considerabile de 125 milioane euro, adică peste 10% din bugetul ei anual.

Gabriela Firea demonstrează lipsă de competenţă şi politicianism atunci când spune că doar prin ştergerea datoriei RADET de 3.6 miliarde lei către ELCEN va rezulta o entitate şi puternică şi sustenabilă şi viabilă din punct de vedere economic. Chiar şi în urma unei eventuale fuziuni, noua entitate rezultată va prelua datoriile de peste 1,8 miliarde lei ale ELCEN către creditorii săi. Ce va face atunci Primăria Bucureşti, va cumpăra şi furnizorii ELCEN? Ar fi ridicol. Problema acţionariatului, reprezentat de Consiliul General, care a luat decizii politice proaste în trecut rămâne pentru bucureşteni. Soluţia este reaşezarea sistemului pe baze sustenabile", susţine Partidul Uniunea Salvaţi România.

USR mai precizează că sistemul centralizat de alimentare cu energie termică a Bucureştiului necesită investiţii de peste un miliard de euro în următorii ani. Înainte de a cere achiziţia ELCEN, era de datoria administraţiei Firea să prezinte o viziune de dezvoltare credibilă pentru sistemul de alimentare cu energie termică, un plan de investiţii care să prevadă surse de finanţare clare, cu precizarea sumelor disponibile, a condiţiilor care trebuie îndeplinite pentru accesarea fondurilor şi a termenelor asumate.

Ori, în lipsa unui astfel de plan, şi a asumării de către Primarul General Firea a responsabilităţii politice şi administrative pentru implementarea lui, acţiunile administraţiei PSD – ALDE a Bucureştiului, şi ale guvernului Tudose au credibilitate zero.

"Primăria Municipiului Bucureşti s-a remarcat în ultimii ani prin gestionarea dezastruoasă a proiectelor de investiţii în infrastructură, iar guvernările anului 2017 (Grindeanu şi acum Tudose) au tăiat investiţiile publice şi au avut o rată de absorbţie apropiată de zero a fondurilor europene, pe fondul incompetenţei şi derivei populiste a PSD-ALDE", concluzionează USR.