USR mută strategic: Parlamentul, somat să sesizeze Comisia de la Veneţia pentru pragul la abuzul în serviciu

Parlamentul trebuie să sesizeze Comisia de la Veneţia pe tema introducerii unui prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu, a solicitat oficial Uniunea Salvaţi România.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Uniunea Salvaţi România a solicitat Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să sesizeze Comisia de la Veneţia din partea Parlamentului, pentru a obţine o interpretare oficială cu privire la raportul acestei instituţii despre introducerea unui prag pentru infracţiunea de abuz în serviciu, reiese dintr-un comunicat remis miercuri de partid.

USR a adresat această cerere în contextul în care Parlamentul va discuta o recomandare a CCR pentru introducerea unui prag valoric pentru această infracţiune.

Partidul înfiinţat de Nicuşor Dan susţine necesitatea de a obţine o interpretare oficială din partea Comisiei de la Veneţia asupra acestui raport, astfel încât eforturile Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei să se concretizeze într-un proiect normativ compatibil cu ultimele evoluţii şi recomandări europene în domeniu.

Această comisie trebuie să pună de acord legislaţia românească cu deciziile Curţii Constituţionale, printre acestea fiind şi decizia numărul 392/2017 a CCR, în care se precizează că "legiuitorul are obligaţia de a reglementa pragul valoric şi intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim" rezultate din comiterea infracţiunii de abuz în serviciu.

"Având în vedere dorinţa coaliţiei de guvernare PSD-ALDE de a institui un prag pentru abuzul în serviciu, bazându-se pe decizia Curţii Constituţionale care interpretează în mod eronat raportul Comisiei de la Veneţia, am hotărât să solicităm Parlamentului să înainteze o adresă oficială către Comisia de la Veneţia ca să ne clarifice prevederile privind pragul la abuzul în serviciu. USR nu susţine introducerea unui prag pentru această infracţiune, deoarece de multe ori prejudiciul abuzului în serviciu nu poate fi cuantificat în bani, dar consecinţele faptei sunt foarte grave pentru societate", a explicat senatorul USR George Dircă.

Solicitarea USR, realizată la iniţiativa senatorului, vine în contextul în care, la sfârşitul lunii septembrie, purtătorul de cuvânt al Comisiei de la Veneţia, Panos Kakaviatos, a precizat pentru ziarul "Adevărul" că raportul asupra relaţiei dintre responsabilitatea ministerială politică şi cea penală se referă exclusiv la situaţia miniştrilor, iar pragul respectiv nu este unul financiar, decisivă fiind natura faptei şi nu gravitatea prejudiciului cauzat prin abuzul în serviciu. Mai mult, acest prag se aplică desigur doar normelor cu caracter general din legea penală privind abuzul în serviciu, nu şi al altor infracţiuni precum corupţia, spălarea banilor sau abuz de încredere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne