USR mută strategic: Companiile primăriţei Firea, date pe mâna Curţii de Conturi

Curtea de Conturi trebuie să investigheze cheltuielile Companiilor municipale înfiinţate de primăriţa PSD a Capitalei, Gabriela Firea, a solicitat oficial Uniunea Salvaţi România, acuzând "un experiment administrativ care nu are niciun corespondent în Europa".
Roxana Wring
Roxana Wring (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Se încarcă player-ul...

Uniunea Salvaţi România sesizează Curtea de Conturi în legătură cu cheltuielile făcute în ultimele luni de către Companiile municipale şi avertizează autorităţile care se ocupă de supravegherea achiziţiilor publice, astfel încât acestea să fie mult mai atente la toate procedurile ce vor fi derulate în zilele următoare de către firmele înfiinţate de primăriţa Gabriela Firea, reiese dintr-un comunicat de presă remis de partid.

"Prin majorarea de capital care va fi decisă în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, aceste companii ar urma să primească nu mai puţin de 60 de milioane de euro, bani care ar trebui să fie cheltuiţi în 9 zile lucrătoare, câte mai sunt până la finalul acestui an. Această majorare vine la doar trei luni de la precedenta capitalizare, urcând suma totală primită de Companii la 175 de milioane de euro, adică a şasea parte din bugetul Capitalei", arată USR.

Şefa USR Bucureşti, Roxana Wring, a atras atenţia că aceste companii reprezintă "un experiment costisitor la care sunt supuşi bucureştenii, împotriva voinţei lor".

"Este un experiment administrativ care nu are niciun corespondent în Europa şi care, mai devreme sau mai târziu, se va prăbuşi, cu consecinţe dramatice pentru bugetul Capitalei. Bucureştenii trebuie să ştie că din banii transferaţi anul acesta la Companiile municipale s-ar fi putut cumpăra nu 400 de autobuze, ci 600. Din păcate, în loc să rezolve problema traficului, Gabriela Firea a decis înfiinţarea unor companii care toacă banii pe autoturisme, pe chirii şi pe salarii inutile", a precizat Roxana Wring.

Potrivit preşedintelui USR Bucureşti, sumele alocate Companiilor sunt egale cu banii cheltuiţi în primele 11 luni de toate spitalele din administrarea Primăriei. De asemenea, banii alocaţi nu merg spre dezvoltare sau investiţii, ci spre maşini pentru directori, chirii, cheltuieli de întreţinere sau chiar pentru achiziţii aberante.

"Aceste companii vor plăti în total 12 milioane de lei pentru achiziţionarea a 121 de maşini, dintre care mai bine de jumătate sunt autoturisme pentru şefii şi directorii din cele 22 de companii. Se mai plătesc apoi încă 10 milioane de lei pentru chirii şi cheltuieli de funcţionare. Şi apoi se adaugă şi tot felul de cheltuieli aberante, cum ar fi: 8,7 milioane de lei pentru panouri LED, 8 milioane pentru un teren şi un imobil destinate Companiei de Protecţie Civilă şi Voluntariat, aproape 1 milion de lei pentru un studiu de prefezabilitate. Anul 2017 a fost probabil unul din cei mai slabi ani din ultimii 10 din punctul de vedere al marilor investiţii în Bucureşti pentru că, după rectificările de peste an, banii alocaţi efectiv pentru dezvoltarea oraşului au însemnat doar 5% din buget Capitalei. Cu toate acestea, Gabriela Firea a alocat sume colosale Companiilor municipale şi a risipit banul public fără nicio logică", a punctat Roxana Wring.

USR susţine că, alături de companiile municipale, o altă categorie de instituţii favorizate de Primăria Capitalei au fost cele de "pseudo-cultură şi tineret". Mai precis, Centrul Pentru Tineret, CREART, PROEDUS şi ARCUB, instituţii care au cheltuit în 2017 mai mult decât au cheltuit împreună cele 15 teatre din administrarea Primăriei şi la fel de mult ca spitalele Victor Babeş plus Carol Davila.

"PROEDUS, CREART şi ARCUB sunt doar nişte mecanisme de cheltuire a banului public în folosul prietenilor Gabrielei Firea. Acestea au organizat 65 de evenimente, cu un cost total de cel puţin 25-30 de milioane de lei. Problema nu este legată doar de sumele cheltuite, ci mai ales de lipsa de transparenţă. Sunt 5 metode prin care costul real este ţinut departe de ochii publicului. În primul rând, este alimentată o stare de confuzie, pentru că sunt multe evenimente similare, organizate de Primăria generală, plus cele care sunt organizate de Primăriile de Sector. O altă metodă folosită de administraţia Firea este fragmentarea organizării acestor evenimente. Adică sunt mai multe instituţii care organizează – nu doar PROEDUS, CREART sau ARCUB . Şi teatrul Ion Creangă face concert de Crăciun şi chiar Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic. Alte metode de ocultare sunt fragmentarea achiziţiilor, adică se cumpără separat servicii pentru acelaşi eveniment, separarea publicităţii, pentru a ascunde un cost important din preţul evenimentelor, şi abuzul de lege în sensul aplicării excesive a procedurii simplificate pentru evenimente", a declarat la rândul său Ana Ciceală, consilier general USR.

Consiliera a arătat că şi în cazul evenimentelor organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă, preţul total este mult mai mare decât cel vehiculat: "din calculele noastre rezultă că ar fi vorba de cel puţin 7 milioane de lei pentru toate evenimentele de Crăciun organizate de Primărie şi instituţiile din subordine. Suma ar putea fi chiar mai mare pentru că au fost monitorizate doar procedurile din SEAP, în condiţiile în care instituţiile pot opta şi pentru proceduri simplificate, mult mai greu de urmărit."

În aceste condiţii, USR a solicitat Primăriei să transmită costul total al tuturor evenimentelor organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă de către direcţiile proprii şi de către instituţiile aflate în subordine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne