USR loveşte: A atacat numirea Ancuţei Opre la şefia ANSPDCP, instituţia care a ameninţat RISE Project

USR a atacat la CCR numirea Ancuţei Opre în fruntea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, instituţie care a ameninţat Rise Project cu o amendă de 20 de milioane de euro dacă nu dezvăluie sursele în scandalul Teleormanleaks.
Ancuţa Gianina Opre
Ancuţa Gianina Opre (nasul.tv)

Uniunea Salvaţi România a atacat la Curtea Constituţională numirea Ancuţei Opre în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), reiese dintr-un comunicat remis miercuri de partidul condus de Dan Barna.

"În primul rând, Ancuţa Opre nu îndeplineşte criteriul competenţei în domeniul protecţiei datelor cu caracter personal şi nici pe cel al vechimii de minim 10 ani în specialitatea aceluiaşi domeniu. În al doilea rând, PSD-ALDE nu au respectat procedura de numire. Biroul Permanent al Senatului nu a notificat toate grupurile parlamentare din cele două Camere ale Parlamentului pentru a obţine propuneri din partea acestora pentru funcţia de preşedinte al A.N.S.P.D.C.P., conform regulamentului. Grupul parlamentar al USR din Camera Deputaţilor nu a primit hotărârea adoptată de Biroul Permanent al Senatului în şedinţa din 29 octombrie 2018 şi prin urmare a fost privat de posibilitatea de a face o astfel de nominalizare. În al treilea rând, numirea doamnei Opre s-a făcut fără votul majorităţii senatorilor. La şedinţa din 26 noiembrie, au votat 91 de senatori, dintre care 63 pentru, 27 împotrivă şi o abţinere, după care doamna Ancuţa Oprea şi-a depus jurământul în Plenul Senatului", se arată în comunicatul citat.

Astfel, USR susţine că s-au încălcat dispoziţiile legii potrivit căruia "numirea preşedintelui şi a vicepreşedintelui Autorităţii naţionale de supraveghere se face cu votul majorităţii senatorilor".

"Cerinţa majorităţii absolute pentru această numire reiese cu claritate din lege, cerinţă care ar fi putut fi îndeplinită numai în situaţia în care 69 de senatori ar fi votat pentru numirea doamnei Ancuţa Opre în funcţia de preşedinte al A.N.S.P.D.C. Toţi senatorii USR au votat împotriva numirii doamnei Ancuţa Opre în funcţia de preşedintă a Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. USR consideră această numire într-un nou mandat drept o răsplată pentru felul în care Ancuţa Opre ştie să folosească instituţia în interesul PSD, obedienţă demonstrată atunci când aceasta a semnat notificarea-ameninţare trimisă jurnaliştilor de la RISE Project, în urma dezvăluirilor privind dosarul teldrum", a punctat USR.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu, liderul grupului senatorilor USR, a afirmat că, în timpul audierilor din Comisia juridică, de numiri, disciplină şi imunităţi, Ancuţa Opre a demonstrat că nu are cunoştinţe nici despre jurisprudenţa CEDO în domeniu şi nici nu poate înţelege dreptul legitim al cetăţenilor de a fi informaţi cu privire la fapte şi persoane de interes public.

"În scurta prezentare pe care şi-a făcut-o în plenul Senatului, înainte de vot, doamna Opre a arătat, în schimb, că ştie să fie parcimonioasă cu adevărul şi nu ne-a dezvăluit şi acele aspecte care ar fi putut să o facă, moralmente măcar, incompatibilă cu deţinea funcţiei", a precizat Vlad Alexandrescu.

USR a mai menţionat că, în timpul audierilor din Comisia juridică, întrebată de cazul Rise Project, Ancuţa Gianina Opre, persoană urmărită penal de procurorii DNA într-un dosar ANRP, s-a dovedit incapabilă să facă diferenţa dintre viaţa privată a unei persoane şi dreptul presei de a publica informaţii despre persoane de interes public.

Reamintim că imediat după ce au început să publice conţinutul celebrei valize cu documente aparţinând Tel Drum, jurnaliştii de la Rise Project s-au trezit că ANSPDCP le cere divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks şi informaţii despre toate datele pe care le deţin. Mai mult, instituţia condusă de Gianina Opre îi ameninţa cu penalităţi de 20 de milioane de euro în caz că nu vor furniza acces la sistemele lor informatice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne