USR, în război cu PNL. Chichirău: Domnule Cîţu, spuneţi-mi cum să votez ca să stric acest blat PNL-PSD

Cosette Chichirău
Cosette Chichirău (Epoch Times Romania)

Deputatul USR Cosette Chichirău a acuzat, luni, PNL-ul de un „blat politic” şi l-a întrebat în cadrul audierilor din Comisiile de Buget-Finanţe-Bănci, pe ministrul de Finanţe desemnat, Florin Cîţu, cum trebuie să voteze ca „să strice acest blat politic” al liberalilor.

În acelaşi timp, şefa USR Iaşi a adăugat că se bucură să vadă că primeşte „mai multe detalii la o şedinţă de neînvestire decât la una de învestire”.

„Asta este un progres, ar trebui să avem mai multe din-astea, sincer, că data trecută nu prea am primit răspunsuri. Nu voi comenta prea mult despre deficitul de 3,6% cu care aţi prezentat bugetul prin asumarea răspunderii, o soluţie din punctul meu de vedere foarte periculoasă – asumarea răspunderii guvernului pe buget”, a declarat Cosette Chichirău.

Ulterior, deputatul USR a lansat un atac la adresa PNL-ului, acuzându-i pe liberali că: „nu aţi vrut alegeri în două tururi şi aţi vrut anticipate – şi asta pe motive strict electorale – un blat politic”.

„Aţi tocat PSD-ul că face promisiuni electorale dar mi se pare că implementaţi aceeaşi tactică – că va e frică să implementaţi soluţii bune pentru România din motive electorale. Şi de aceea suntem astăzi aici, într-o criză politică, pentru că nu aţi vrut alegeri în două tururi şi aţi vrut anticipate – şi asta pe motive strict electorale – un blat politic. Şi eu am o singură întrebare, că de fapt aici noi votăm un blat politic”, a subliniat Cosette Chichirău.

De asemenea, liderul USR l-a întrebat pe Cîţu când are de gând să facă „blaturi pentru cetăţeni”:

„Întrebarea mea este: când veţi face blaturi pentru cetăţeni, căci eu am nişte idei? Când veţi face un blat pentru Autostrada Moldova? Când veţi face blat pentru digitalizarea administraţiei publice centrale şi locale? [...] deci, aş vrea un blat pentru digitalizarea administraţiei, de exemplu un amendament pe care USR l-a transmis Guvernului dar nu l-aţi luat în calcul. Digitalizarea este o metodă foarte bună de a economisi bani, de a fi mai eficienţi, dar ni s-a transmis că nu a fost aprobată. Când veţi face un blat pentru spitale regionale? Şi, cel mai important, votul de astăzi, eu îl voi da şi mă voi hotărî în ultima secundă, ca să stric blatul politic care se votează azi aici, şi domnule Cîţu, vreau să îmi spuneţi cum să votez ca să stric acest blat politic şi dacă îmi puteţi spune cum va vota UDMR, PNL, PSD ca să ştiu şi eu cum votez acest blat? Asta este întrebarea mea”.

Replica lui Florin Cîţu

Ministrul de Finanţe desemnat a amintit faptul că a lucrat la buget îndeaproape cu liderul USR Claudiu Năsui şi că a fost "transparent", ba mai mult, că s-a ţinut cont de multe dintre amendamentele USR iar acestea au fost aprobate. Cîţu a mai adăugat că "e exagerat" ca PNL să fie acuzat că nu doreşte alegeri în două tururi, subliniind că tocmai pentru această iniţiativă Guvernul Orban "a picat în parlament".

"Ştiţi foarte bine că obiectivul nostru.. avem două obiective din punct de vedere politic, căci văd că a fost o întrebare politică, nu a fost o întrebare pentru buget – finanţe.

Obiectivul nostru îl reprezintă alegerile anticipate şi alegeri în două tururi. Pentru alegerile în două tururi am căzut, ne-am asumat riscul şi acest guvern a fost picat pentru că şi-a asumat alegerile în două tururi. Să spuneţi că nu vrem alegeri în două tururi este exagerat. Am vrut alegeri în două tururi, în parlament acest guvern a picat din cauza acestui motiv.

Mergem pe varianta 2 – alegeri anticipate şi noi credem că vom ajunge acolo pentru că vedeţi foarte bine – cu această majoritate în parlament nu poţi să implementezi ceea ce voiam cu toţii să implementăm. Dar este nedrept să spuneţi că la buget nu au fost aprobate amendamentele dumneavoastră. Pentru că lângă dvs. este domnul Năsui, cu care am colaborat foarte aproape la buget şi la amendamente şi ştim foarte bine că amendamentele USR în mare parte au fost aprobate, chiar dacă unele dintre ele nu au fost în interesul cetăţenilor, le-am aprobat. Nu vreau să intru în detalii acum, dar le-am aprobat.

Deci, lucrăm împreună, suntem transparenţi şi domnul Năsui a fost lângă mine la buget, l-am invitat şi la Ministerul Finanţelor şi la buget şi am aprobat acele amendamente", a răspuns Florin Cîţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne