USR ia atitudine după scandalul voturilor "fantomă" la moţiunea de cenzură

Uniunea Salvaţi România a decis să discute trecerea la votul electronic secret în Parlament, în cazul moţiunilor de cenzură, în urma scandalului voturilor "fantomă" care a explodat cu o zi în urmă în presă.
Vot cu bile in Parlament
Vot cu bile in Parlament (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Reprezentanţii USR discută adoptarea şi implementarea unui sistem de vot electronic secret în cazul moţiunilor de cenzură (şi a altor voturi prevăzute de legi şi regulamente interne ca având caracter secret) exprimate în Senat, Camera Deputaţilor şi în plenul reunit al Parlamentului, reiese dintr-un comunicat remis duminică de partid.

În acelaşi timp, parlamentarii USR iau în calcul şi iniţierea unei comisii de anchetă a votului de la moţiunea de cenzură de miercuri, iniţiată de PSD şi ALDE împotriva Guvernului susţinut de PSD şi ALDE.

Aceste demersuri vin în contextul în care presa a dat publicităţii filmări din care ar rezulta că la moţiunea de cenzură au fost 249 de parlamentari care au introdus bile în urnele de vot, dar numărul total al bilelor din fiecare urnă a fost de 251.

"După cum s-a văzut în sală şi pe înregistrările video, am verificat personal urnele înainte de vot şi erau goale. De numărat, după deschidere, le-am numărat de două ori, împreună cu vicepreşedintele Senatului din partea PNL, Iulia Scântei, şi au fost 251. Aşadar, dacă înregistrările video dovedesc că doar 249 de parlamentari au introdus bile în urne, există o suspiciune mai mult decât rezonabilă că unii dintre cei care au votat secret au introdus mai multe bile în urnele de vot", a declarat vicepreşedintele Senatului Mihai Goţiu, membru în comisia de numărare a voturilor.

"Suntem în anul 2017 şi noi mai păstrăm încă în Parlamentul României acest sistem complicat de vot secret, cu bile. Este un sistem primitiv şi, în acelaşi timp, un sistem care permite, după cum s-a putut constata, controlul politic al unui vot care, conform legii, ar trebui să fie secret. Neîncrederea în corectitudinea actualului sistem de vot, cu bile, dăunează grav imaginii Parlamentului. Astfel, atât în rândul cetăţenilor români, cât şi la nivel internaţional s-au născut şi se perpetuează temeri justificate legate de funcţionarea instituţiilor democratice şi a statului de drept în România – e vorba, totuşi, de un vot care a decis cine guvernează sau nu guvernează ţara. Introducerea votului electronic secret ar putea fi una dintre soluţiile care să refacă o parte din imaginea Parlamentului şi să-i redea o parte din prestigiul şifonat", a mai precizat Mihai Goţiu.

Oportunitatea şi necesitatea celor două iniţiative – votul electronic secret şi iniţierea unei comisii parlamentare pentru verificarea votului de la moţiunea de cenzură – vor fi discutate luni, în cadrul unei şedinţe comune a grupurilor parlamentare USR de la Senat şi Camera Deputaţilor.