USR: Firmele şi ONG-urile din Sectorul 2 vor plăti de peste 2,5 ori mai mult pentru salubrizare

Tomberon de gunoi.
Tomberon de gunoi. (Christopher Furlong / Getty Images)

Firmele, ONG-urile şi toate persoanele juridice din Sectorul 2 vor plăti de peste 2,5 ori mai mult pentru salubrizare, potrivit unui proiect aflat în dezbatere publică, semnalează Uniunea Salvaţi România, printr-un comunicat de presă semnat de Adrian Alexandru, consilier local în Sector 2.

Mai exact, potrivit reprezentanţilor USR în Consilul Local Sector 2, datele problemei sunt următoarele:

- Consiliul Local al Sectorului 2 a instituit o taxă de habitat în cuantum de 159 lei/persoană/an;

- consilierii locali USR sunt singurii care au votat împotriva instituirii taxei de habitat;

- viceprimarul PNL Sector 2 a pus în dezbatere publică un proiect de extindere a taxei de habitat pentru firme, ONG-uri şi alte persoane juridice;

- costul de salubrizare va creşte de la 70 lei/mc la 171,86 lei/mc;

- valoarea taxei este stabilită prin “negociere“ între primărie şi firma de salubrizare deţinută de un fost senator PSD.

Context

USR reaminteşte că actualul contract încheiat cu Supercom S.A., pentru servicii de salubrizare în Sectorul 2, a fost semnat la data de 25 octombrie 1999 de către Primăria Municipiului Bucureşti, cu o valabilitate de 5 ani.

Prin decizia nr. 58 din 13 noiembrie 2009, Consiliul Concurenţei a solicitat organizarea unei licitaţii publice, în condiţiile în care, prin prelungirea contractului după 2004, societatea contractantă era avantajată şi, implicit, era împiedicată concurenţa şi încălcată legea în vigoare.

Prin sentinţa civilă nr. 2774 din 28 octombrie 2015, Curtea de Apel Bucureşti a obligat Primăria Sectorului 2 să organizeze o licitaţie pentru atribuirea contractului de salubrizare. Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti a fost menţinută de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În loc să-şi îndeplinească această obligaţie, Primăria Sectorului 2 a preferat să o ignore şi să ... negocieze majorarea tarifului cu Supercom. Actualul operator de salubrizare din sectorul 2 este deţinut de către un fost senator PSD, atenţionează USR.

Prelungirea nelegală a contractului de salubritate semnat în 1999 încalcă flagrant legea şi alimentează nemulţumirile cetăţenilor din sector, vădit deranjaţi de calitatea slabă a serviciilor prestate de firma de salubritate, precum şi de preţul serviciilor obţinut prin negocieri oculte în locul unei licitaţii transparente şi organizate în mod legal.

Soluţiile propuse de USR:

Adrian Alexandru, consilier local USR sector 2, solicită demararea cât mai rapidă a licitaţiei pentru desemnarea operatorului de salubritate în Sectorul 2.

"Organizarea licitaţiei este principala prioritate. Majorarea costului de salubrizare pentru firme şi ONG-uri prin introducerea unei taxe de habitat este nelegală şi va fi combătută cu tărie. Somăm Consiliul Local al Sectorului 2 să respecte cadrul legal în materie de salubritate", susţine Adrian Alexandru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne