USR: Este revoltător că statul nu a recuperat prejudiciul din dosarul ICA, iar Dan Voiculescu a fost eliberat anticipat

Legea de aprobare a ordonanţei prin care deţinuţii vor beneficia de o scădere a pedepsei de maxim 20 de zile, indiferent câte cărţi scriu, va ajunge în curând în Parlament, reaminteşte USR, pe fundalul eliberării lui Dan Voiculescu, autor a 11 "lucrări".
Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Epoch Times România)

Partidul Uniunea Salvaţi România consideră revoltător faptul că Dan Voiculescu a putut fi eliberat condiţionat după ce a executat efectiv mai puţin de o treime din pedeapsă, aceasta în timp ce statul român nu a recuperat prejudiciul din dosarul ICA.

Potrivit reprezentanţilor USR, pasivitatea autorităţilor controlate de PSD-ALDE, care ar fi trebuit să valorifice la licitaţie bunurile lui Dan Voiculescu puse sub sechestru, denotă încă o dată toleranţa coaliţiei aflate la guvernare faţă de furtul din banii publici.

"USR consideră inacceptabil faptul că Dan Voiculescu a putut să beneficieze de o reducere de 330 de zile din pedeapsa de 10 ani pentru cele 11 lucrări ”ştiinţifice” a căror valoare nu fost certificată de nicio instituţie academică. Toate aceste lucrări au fost elaborate în decurs de numai un an şi jumătate, ceea ce ridică serioase semne de întrebare cu privire la autenticitatea lor", transmite USR, în comunicatul de presă remis Epoch Times.

Uniunea Salvaţi România mai aminteşte că Voiculescu este, alături de personaje precum George Copos şi George Becali, unul dintre marii beneficiari ai unui articol din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, iniţiată de Guvernul Ponta, care a condus la eliberarea anticipată a numeroase persoane condamnate în marile dosare de corupţie.

"Până în august anul trecut, această lege prevedea reducerea cu câte 30 de zile de pedeapsă pentru fiecare lucrare ştiinţifică publicată sau invenţie brevetată. Legea a fost modificată de Guvernul Cioloş prin OUG nr. 24/2016 în sensul că indiferent de numărul lucrărilor sau invenţiilor, deţinuţii beneficiază de o scădere a pedepsei de maxim 20 de zile.

În prezent, conform aceleaşi ordonanţe de urgenţă, caracterul ştiinţific al lucrărilor elaborate de deţinuţi trebuie atestat de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice. Anterior însă, aceste lucrări nu erau certificate de nicio instituţie abilitată în domeniu, ceea a permis persoanelor condamnate, inclusiv lui Dan Voiculescu, să obţină reduceri de pedeapsă în baza unor volume de o calitate academică îndoielnică", scriu reprezentanţii formaţiunii.

Totodată, USR reaminteşte că legea de aprobare a OUG nr. 24/2016 va ajunge pe masa Parlamentului în sesiunea din toamnă şi cere adoptarea ei în forma iniţială, "fără ca PSD-ALDE să o măcelărească aşa cum s-a întâmplat în cazul OUG nr. 54/2016 privind contravenţiile silvice şi OUG nr. 79/2016 privind reforma în sănătate."