USR, avertisment: Guvernul PSD-ALDE a dopat creşterea economică a României ceea ce va duce în curând la o criză

PSD a profitat de un climat de creştere internaţională şi a dopat creşterea economică a României peste măsură, iar această manevră va duce la o criză foarte grea în următorii ani, a transmis USR, care solicită Guvernului PSD-ALDE să renunţe la astfel de experimente nocive.
Claudiu Nasui
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Guvernul PSD-ALDE a ales creşterea economiei pe termen scurt şi a sacrificat bunăstarea românilor pe termen lung, a acuzat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.

"Datele din economia României sunt contradictorii şi ridică mai multe întrebări: Dacă creşterea economică este de 8,6%, de ce au crescut încasările fiscale cu doar 0,6%? Dacă creşterea economică este reală, de ce a explodat inflaţia (2,6% în octombrie 2017, cel mai mare nivel din 2013 până acum)? Dacă creşterea nu a fost pe datorie, de ce a explodat ROBOR-ul în ciuda multiplelor intervenţii BNR (au fost deja 4 până acum, în valoare totală de 18,6 miliarde de lei)? Dacă economia României este cu adevărat profitabilă, de ce a explodat deficitul comercial (28% în primele 9 luni 2017)?", întreabă USR.

Deputatul Claudiu Năsui, membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, crede că ar trebui să fie măcar un om în Ministerul Finanţelor care să se întrebe cum poţi să ai creştere de 8,6% a economiei şi creştere de doar 0,6% a veniturilor fiscale.

"În momentul în care vezi un astfel de decalaj ar trebui să îţi pui întrebări. Ce se întâmplă în această economie? Nu cumva este o creştere din pix? Indiferent de voinţa Guvernului şi a politicienilor, economia de piaţă reacţionează întotdeauna, iar această reacţie se vede în indicatorii care nu pot fi controlaţi de instituţiile de stat: explozia ROBOR, creşterea inflaţiei, deprecierea monedei naţionale, scăderea investiţiilor străine directe. Toate acestea sunt nişte anomalii într-o economie în creştere", a punctat Năsui.

Uniunea Salvaţi România atrage atenţia că această creştere economică, mai mult decât dublă faţă de potenţialul normal de creştere al economiei României estimat la 3,5% de către Comisia Europeană, este mai degrabă un motiv de îngrijorare.

"PSD a profitat de un climat de creştere internaţională şi a dopat creşterea economică a României peste măsură, ceea ce va duce la o criză foarte grea în următorii ani. Cum a făcut acest dopaj? Prin redirecţionarea resurselor de la investiţii publice către pensii şi salarii, care se duc esenţialmente în consum: 21,6% creşteri salarii bugetari, 11,7% creşteri ajutoare şi asistenţă socială, -30,1% scăderi în investiţii publice. De altfel, deficitul structural care a ajuns la 2,5% ne-a atras o atenţionare de la Comisia Europeană", a explicat Năsui.

În acest context, USR cere Guvernului PSD-ALDE să renunţe la experimentele economice introduse prin ordonanţe de urgenţă astfel încât România să nu mai fie ocolită de investiţii străine deşi are o creştere economică record.