USR acuză: PSD a măcelărit ordonanţa reformei în sănătate

Concepută pentru depolitizarea sistemului sanitar şi curăţarea acestuia de cangrena corupţiei, OUG 79/2016 a fost mutilată în Camera Deputaţilor astfel încât reforma în sănătate iniţiată de tehnocratul Vlad Voiculescu devine istorie, susţine USR.
Protest al parlamentarilor USR
Protest al parlamentarilor USR (Facebook)

Cu 176 voturi "pentru", 93 de voturi "împotrivă" şi 5 abţineri, deputaţii au adoptat proiectul de lege pentru aprobarea OUG 79/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, ordonanţa iniţiată de fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu. Deşi aparent aceasta ar trebui să fie o veste bună, căci ordonanţa tehnocraţilor viza depolitizarea şi transparentizarea managementului din spitale, în realitate lucrurile nu stau aşa, acuză USR.

Reprezentanţii formaţiunii conduse de Nicuşor Dan acuză că reforma în sănătate iniţiată de fostul ministru Vlad Voiculescu devine istorie după ce deputaţii din comisiile de specialitate au modificat-o astfel încât postul de manager de spital nu va putea fi deţinut de o persoană care are funcţie de conducere într-un partid, însă va putea fi ocupat de cineva care este membru într-o formaţiune politică.

În consecinţă, membrii USR din Comisia de Sănătate critică forma finală a ordonanţei, afirmând că a fost "măcelărită" de deputaţii PSD.

USR s-a luptat trei luni de zile în care a negociat şi a dezbătut Ordonanţa 79/2016 prin care se puneau bazele transparentizării şi se crea cadrul necesar înlăturării conflictelor de interese din sănătate. Majoritatea PSD-ALDE-UDMR nu s-a putut abţine şi a modificat documentul cât să se modifice ceva, dar să nu se schimbe nimic. Cu această ocazie, i-au plătit şi o poliţă fostului ministru pentru că le-a fost mai important să păstreze sinecurile existente în loc să încerce să vindece sistemul de sănătate.", transmite USR.

”În forma finală a legii propuse spre adoptare de către PSD, nu există situaţii de incompatibilitate şi nici conflict de interese la nivelul conducerii unităţilor sanitare, indiferent că vorbim de managerul spitalului sau de şeful de secţie. Cum ar veni, totul e bine şi frumos pentru majoritatea guvernamentală şi domeniul sănătăţii nu are nevoie de reformă. Adaug la această situaţie şi amendamentele care permit cadrelor de conducere să fie în mai multe locuri deodată – şi la cârma spitalului, şi în operaţie şi la cabinetul particular şi la cursuri la universitate. Ca să fiu direct, PSD a măcelărit în acest fel reforma în sănătate”, a declarat Tudor Rareş Pop, deputat USR, membru în Comisia pentru Sănătate şi Familie.

”Singura victorie rămâne în zona pilonului de profesionalizare, unde am reuşit să păstrăm deschiderea oferită de OUG 79/2016 celor care vor să candideze pentru funcţia de manager, masteranzi care însă nu sunt medici sau cadre universitare, dar care au absolvit în management economic, juridic, administrativ şi sanitar. Mai avem şi câteva modificări care limitează parţial numirile discreţionare realizate de Senatul universităţilor de medicină şi farmacie, dar mai mult de ochii lumii, fără un impact major în spargerea feudelor din Sănătate. Reforma în sănătate a ajuns în zona contra-reformei PSD”, a susţinut, la rândul său, Emanuel Ungureanu, deputat de Cluj şi vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate.

Potrivit reprezentanţilor USR, nici profesionalizarea nu a scăpat pe de-a întregul, fiind ciuntită semnificativ. Astfel, unul dintre amendamentele aduse ordonanţei elimină prevederea care spune că ”un contract de management va avea la bază un buget global negociat a cărui execuţie va fi evaluată anual”.

În consecinţă, dacă în forma ei originală, ordonanţa 79 responsabiliza şi profesionaliza sistemul sanitar românesc şi pe reprezentanţii ei, actuala formă modificată arată "cât de puţin îşi doresc membrii coaliţiei otrăvite PSD-ALDE-UDMR un sistem sanitar deschis, onest, transparent şi orientat către binele pacienţilor şi demnitatea corpului profesional.", concluzionează USR.