USL abrogă articolului de lege ce pedepseşte presiunile asupra justiţiei

Program de Guvernare USL 2013-2016. În imagine, Crin Antonescu şi Victor Ponta
Program de Guvernare USL 2013-2016. În imagine, Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)

Senatorii au votat marţi abrogarea articolului 276 din Codul penal ce face referire la "presiunile asupra justiţiei" informează hotnews.

Art. 276 din legea privind Codul Penal prevede: "Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă".
Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, iar iniţiativa legislativă merge acum la Camera Deputaţilor.

Iniţiativa aparţine PNL şi are ca scop declarat eliminarea oricărei suspiciuni de îngrădire a libertăţii presei de către politic, proiectul fiind susţinut de preşedintele PNL, Crin Antonescu şi de majoritatea deputaţilor şi senatorilor liberali, conform declaraţiei lui George Scutaru, liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor.

Printre iniţiatorii proiectului legislativ se numără Victor Ciorbea, Sebastian Grapa, Marius Obreja, Sorin Roşca Stănescu, Ştefan Tomoioaga, Mihăiţă Calimente, Relu Fenechiu, Alina Gorghiu, Petre Roman, Nini Săpunaru şi Radu Stroe.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, că la nivelul Parlamentului va fi promovată urgent iniţiativa legislativă care va modifica Codul penal în ceea ce priveşte libertatea de exprimare faţă de actele justiţiei şi care ar îngrădi libertatea presei.

"Al doilea subiect (al discuţiilor din USL, n.red.), care este urgent şi care va fi abordat mâine şi care sper să fie rezolvat cât mai repede este articolul 276 din Codul penal (...) Vom interveni în Parlament, unde vom susţine un proiect de lege care există deja semnat de mai mulţi parlamentari privitor la art. 276 care în opinia noastră aduce o inacceptabilă îngrădire a libertăţii presei înainte de toate şi pe care dorim să-l remediem în spiritul cel democratic", a susţinut Antonescu.

Reamintim că, în ultima vreme, de presiuni la adresa justiţiei au fost acuzaţi în genere nu jurnaliştii, ci premierul Ponta, ale cărui comentarii pe tema condamnării "politice" a lui Adrian Năstase au fost considerate de Inspecţia Judiciară ca aducând atingere independenţei justiţiei. Nocive pentru justiţie au fost considerate şi declaraţiile lui Dan Şova şi Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt PSD.

Cât despre libertatea presei, se pare că USL vizează libertatea Antenelor lui Voiculescu, a caror campanie agresivă împotriva unor instituţii ale sistemului judiciar şi a unor magistraţi, în perioada instrumentării dosarului Sorin Alexandrescu, au intrat în vizorul CSM.