USB îi cere lui Cîmpeanu să aloce fonduri şcolilor şi clădirilor cu rol cultural, pentru obţinerea autorizaţiilor PSI

Formaţiunea condusă de Nicuşor Dan îi cere premierului interimar să asigure fonduri de la bugetul de stat, pentru ca şcolile şi clădirile cu funcţiune culturală să poată obţine autorizaţie PSI.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB) îi solicită primului ministru interimar, Sorin Cîmpeanu, care a declarat ieri că doar 7% din şcolile din România deţin autorizaţie cu privire la protecţia contra incendiilor, să aloce fonduri pentru obţinerea autorizaţiilor PSI prin bugetele din 2016 sau chiar prin rectificare bugetară la sfârşitul anului 2015, iar Ministerul Educaţiei să se asigure prin intermediul inspectoratelor judeţene că alocările sunt făcute.

De asemenea, USB mai cere ca Ministerul Culturii să prezinte o situaţie similară pentru clădirile cu funcţiune culturală şi care atrag aglomerări de persoane (teatre, cinematografe, săli de expoziţii), atât din perspectiva pericolului de incendiu cât şi din perspectiva riscului seismic.

"La consultările iniţiate de preşedintele Klaus Iohannis la sfârşitul acestei săptămâni, Nicuşor Dan (preşedintele USB n.r.) a depus la Administraţia Prezidenţială un document conţinând un număr de 12 măsuri care să facă obiectul unui acord politic naţional care să preceadă desemnarea şi învestirea noului guvern, după demisia executivului condus de Victor Ponta. Una dintre revendicările cuprinse în măsurile menţionate priveşte încheierea unui ”Acord politic pentru siguranţa clădirilor”, se mai precizează în comunicatul remis Epoch Times.

Solicitările remise de Nicuşor Dan preşedintelui, la consultările organizate vineri la Cotroceni au fost următoarele:

- Înainte de a discuta despre viitorul prim-ministru, este necesară semnarea unui acord politic naţional pe câteva subiecte cheie, între societate şi partidele politice. Revendicările protestatarilor trebuie să fie parte din acordul politic.

- Discuţia iniţiată de preşedinte trebuie să fie doar începutul dialogului. Întâlnirile viitoare trebuie să fie anunţate cu suficient timp înainte, astfel încât să poată participa şi reprezentanţi ai manifestanţilor din provincie.

- Chiar Preşedinţia trebuie să colecteze revendicările protestatarilor.

Cele 12 puncte depuse de Nicuşor Dan la Administraţia Prezidenţială

Modificarea sistemului electoral prin:

1. Eliminarea obstacolelor din Legea partidelor pentru funcţionarea partidelor locale.

2. Reducerea pragului electoral la toate nivelurile.

3. Alegerea primarilor şi a preşedinţilor de CJ în două tururi de scrutin.

4. Implementarea sistemului electronic pentru monitorizarea votului multiplu.

5. Acord politic naţional pentru siguranţa clădirilor.

6. Instituirea unui sistem electronic centralizat pentru dezbaterea publică a tuturor actelor normative emise de toate autorităţile publice.

7. Instituirea unui sistem electronic centralizat pentru transparentizarea cheltuielilor publice ale tuturor autorităţilor publice (facturi, contracte, bugete), în conexiune cu un SEAP reformat.

8. Publicarea on-line a tuturor hotărârilor judecătoreşti şi acces on-line la propriul dosar.

9. Constituirea la Cotroceni a unor comisii mixte guvern - societate civilă pe domenii de specialitate, cu întâlniri periodice.

10. Demiterea Avocatului Poporului şi numirea unui Avocat al Poporului recunoscut de societatea civilă.

11. Demiterea membrilor CNA şi numirea unei CNA recunoscute de societatea civilă.

12. Demiterea preşedintelui Curţii de Conturi şi numirea unui preşedinte recunoscut de societatea civilă.