USB: Firea îşi începe mandatul cu o promisiune populistă, marca Sorin Oprescu

Proaspăt aleasă primar al Capitalei, Gabriela Firea vrea să ofere transport public gratuit în tot oraşul. "Călătorii sunt descurajaţi de calitatea serviciilor RATB, nu de preţ. Încă o dovadă că nu cunoaşte nevoile reale ale cetăţenilor din Bucureşti", a reacţionat USB, formaţiunea lui Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Gabriela Firea, noul primar general al Capitalei, îşi începe mandatul cu o promisiune populistă, marca Sorin Oprescu, fără suport în realitatea de zi cu zi şi fără argumente economice. Măsura gratuităţii pentru transportul public de suprafaţă este încă o dovadă că Gabriela Firea nu cunoaşte nevoile reale ale cetăţenilor din Bucureşti, a transmis joi, în cadrul unui comunicat de presă, Uniunea Salvaţi Bucureştiul.

"Motivul pentru care numărul pasagerilor a scăzut în intervalul 2009-2013 de la 788 de milioane la 725 milioane nu este din cauza preţului călătoriei, de 1,3 lei. Călătorii sunt descurajaţi de calitatea scăzută a serviciilor oferite de RATB: parc auto insuficient, autobuze şi tramvaie uzate, depăşite din punct de vedere tehnologic, murdare şi de multe ori fără aer condiţionat sau încălzire, lipsa de coordonare a traseelor de autobuz şi tramvai şi de integrare a transportului de suprafaţă cu cel subteran, blocajele în trafic, staţii fără adăpost şi nesemnalizate, lipsa unui sistem de informare al pasagerilor în timp real", se arată în documentul citat.

Potrivit USB, soluţiile constau într-o abordare profesionistă a transportului public din Bucureşti. Priorităţile administraţiei trebuie să fie eficientizarea structurii de conducere a RATB, transformarea RATB din regie autonomă în societate comercială conform Regulamentului CE 1370/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului - fără de care nu poate să acceseze fonduri nerambursabile din Programul Operaţional Regional 2014-2020 pentru înnoirea materialului rulant - introducerea culoarelor unice pentru transportul în comun, prioritizarea transportului în comun în intersecţii.

"Subvenţionarea integrală a preţului călătoriei nu va face decât să înrăutăţească situaţia RATB şi calitatea acestui serviciu public, în detrimentul pasagerilor", a mai subliniat formaţiunea condusă de Nicuşor Dan.