Urşii bruni se întorc la Cernobâl după aproape un secol

Ursul brun
Ursul brun (Wikipedia)

Oamenii de ştiinţă care monitorizează zona de excludere din jurul Centralei Nucleare de la Cernobâl, au reuşit să surprindă pe camerele de supraveghere primii urşi bruni din zonă, informează BBC News.

În această zonă, urşii nu au mai fost văzuţi de mai bine de un secol, iar evidenţele că revin în această zonă sunt semne bune. Ursul brun este clasificat ca un simbol al bogăţiei şi diversităţii naturii. Prezenţa ursului poate fi dovada unui mediu natural nealterat pentru animale.

Ucraineanul Sergey Gashchak, unul din primii salvatori de la locul dezastrului nuclear, şi-a dedicat ultimii ani fotografierii râşilor, vidrelor, bufniţelor şi a altor animale sălbatice. Folosind camere-capcană pentru a realiza în mod automat fotografiile, Gaschak a reuşit să surprindă diversitatea remarcabilă a vieţii sălbatice din interiorul acestei zone. Iar de curând a reuşit să fotografieze şi urşii bruni.

„Au mai existat până acum sugestii potrivit cărora aceste animale ar fi fost prezente în acea zonă însă din câte ştim, nimeni nu are dovezi fotografice, până acum, care să demonstreze acest lucru”, a declarat, pentru BBC News, Mike Wood, coordonatorul proiectului de supraveghere TREE, cercetător în cadrul Universităţii Salford. Proiectul TREE - Transfer - Exposure – Effects, coordonat de dr. Wood, va monitoriza pe o perioadă de cinci ani activitatea mamiferelor mari din acea zonă pentru a reduce incertitudinea în estimarea riscului de expunere la radioactivitate pentru oameni.

În momentul dezastrului, existau doar câteva animale sălbatice care trăiau în regiunea din jurul centralei nucleare. Însă, pe măsură ce oamenii s-au mutat din cauza catastrofei nucleare, mamiferele mari au început să populeze această zonă şi să se dezvolte. Deşi animalele prezintă niveluri incredibil de mari de radiaţii, acestea arată totuşi normal.

Dr. Wood sugerează că eliminând oamenii din ecuaţie, stresul şi presiunea cauzată de aceştia, animalele par a fi mai în siguranţă într-o zonă radioactivă, unde îşi găsesc o cale de a supravieţui.

Astfel că, în mod paradoxal, cea mai radioactivă zonă din Europa a devenit cel mai mare “sanctuar” de animale de pe continent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură