Urmaşul lui Xi Jinping la tronul Partidului Comunist, învinuit formal de corupţie

Sun Zhengcai
Sun Zhengcai (Getty Images)

Procurorul general al Chinei a lansat luni procedurile legale oficiale împotriva politicianului de rang înalt intrat în dizgraţie Sun Zhengcai, cândva considerat a fi un candidat la conducerea de vârf a Partidului Comunist Chinez. Zhengcai a fost acuzat de corupţie şi alte infracţiuni.

Valul de epurări politice iniţiat de preşedintele chinez Xi Jinping împotriva facţiunii rivale din Partidul Comunist mai marchează o victorie prin acuzarea formală a unei beizadele comuniste considerate pe vremuri drept posibilul pretendent la postul de Secretar General al Partidului Comunist Chinez, cea mai mare organizaţie comunistă de pe planetă

Sun Zhengcai a fost înlăturat pe neaşteptate din funcţia de şef al partidului în oraşul sud-vestic Chongqing – unul dintre cele mai importante oraşe din China – în luna iulie şi înlocuit cu Chen Miner, un apropiat al preşedinte Xi.

Ulterior în aceeaşi lună, Sun a fost pus sub urmărire, iar în luna septembrie Partidul a anunţat că acesta va fi judecat pentru corupţie. Sun a fost acuzat de divulgare de secrete, mită şi abuz de putere.

Într-o scurtă declaraţie, Procurorul a afirmat că a iniţiat procedurile juridice împotriva lui Sun pentru presupusă mită şi a aprobat luarea de “măsuri coercitive” împotriva sa, un termen chinez care în general se referă la detenţie.

Chongqing este probabil mai bine cunoscut în afara Chinei din cauza asocierii cu Bo Xilai, un alt fost şef de partid din oraş, care a căzut de asemenea în dizgraţie. La un moment, şi Bo Xilai a fost un potenţial pretendent la conducerea de vârf a ţării, dar a fost închis pe viaţă în 2013 după un scandal de corupţie dramatic.

În etapa următoare Sun va fi dat în judecată, şi cu siguranţă că va fi găsit vinovat din moment ce sistemul juridic este controlat de Partidul Comunist Chinez şi nu va contesta acuzaţiile aduse de Partid împotriva sa.

Din 2013, anul în care preşedintele actual al Chinei şi-a început campania împotriva adversarilor săi din Partid, conform statisticilor oficiale, aproape 1 milion de oficiali corupţi din Partid au ajuns după gratii - inclusiv nume grele precum Zhou Yongkang, fost ţar al securităţii chineze, Bo Xilai, care controla oraşul Chongqing, precum şi generali proeminenţi care comandau politic Armata.

Valul de epurări pornit de Xi Jinping ţinteşte o organizaţie obscură din sânul Partidul Comunist Chinez cunoscută sub numele de banda din Shanghai, coagulată în jurul fostului preşedinte chinez, Jiang Zemin, care a încercat să se opună ascensiunii lui Xi Jinping la putere inclusiv prin lovituri de stat.