Uraganul Michael ajunge la categoria 4 şi avansează spre Florida

Uraganul Michael
Uraganul Michael (National Hurricane Center)

În prezent este doar o prognoză, dar uraganul Michael ar putea deveni un eveniment "potenţial catastrofal" pentru zona Golfului Mexic din Florida. Marţi dimineaţă, 9 octombrie, uraganul Michael ajunsese la categoria 2, după-amiază la categoria 3 şi miercuri dimineaţă a ajuns la categoria 4, din maximum de 5. Fenomenul meteorologic a provocat vânturi puternice de 210 kilometri pe oră şi se deplasează cu aproximativ 19 kilometri pe oră spre nord-vestul Statelor Unite ale Americii.

Se aşteaptă ca uraganul Michael să atingă uscatul miercuri după-amiază, astfel încât a fost declarată stare de urgenţă în peste 100 de judeţe de la Mobile (în Alabama) până în sudul statului Florida. De acolo se va îndrepta spre Georgia şi Carolina (care încă nu şi-au revenit total după trecerea uraganului Florence de luna trecută).

În vestul Cubei, uraganul a afectat sute de mii de persoane din cauza întreruperii energiei, inundaţiilor, drumurlor blocate şi culturilor deteriorate. În provincia Pinar del Rio, în partea de vest a insulei, 87% din populaţie a rămas fără energie electrică. În această zonă, aproximativ 300 de persoane au fost evacuate. Potrivit celor mai recente rapoarte oficiale nu s-su înregistrat persoane rănite grav şi morţi.

Una dintre principalele preocupări ale National Hurricane Center (NHC) din SUA este faptul că apele calde din Golful Mexic vor ajuta uraganul să devină mai puternic iar impactul cauzat de creşterea nivelului mării va fi foarte dăunător în zona din nord-vest Floridei. Meteorologii avertizează că mareele periculoase ar putea face ca nivelul mării să crească până la 4 metri înălţime în zona coastei de nord-vest a Floridei.

Guvernatorul statului Florida, Rick Scott, a etichetat uraganul ca fiind „extrem de periculos“ şi a declarat stare de urgenţă în 26 judeţe, ceea ce îi permite să utilizeze resurse suplimentare şi să autorizeze desfăşurarea a 500 de soldaţi în rezervă. El consideră, de asemenea, că aceasta ar putea fi "cea mai devastatoare furtună care a afectat Florida în decenii".

Indiferent de traiectorie, avertizează NHC, creşterea puternică a furtunii ameninţă vieţi. "Vor cădea copaci, multe drumuri vor fi blocate şi nu vom avea electricitate sau apă timp de câteva zile sau săptămâni după furtună".

Michael a suferit o perioadă de "intensificare rapidă" şi se aşteaptă să se amplifice din nou şi rapid în următoarele 24 de ore.

Mai multe informaţii: Hurricane Michael a dangerous Category 4 storm, deadly force; Michael intensifies to Category 4 hurricane as it barrels toward Florida Panhandle

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură