Uraganul Maria loveşte Porto Rico. Următoarea pe listă: Republica Dominicană

Uraganul Maria, cea de-a doua mare furtună care loveşte Caraibele în această lună, a provocat pagube semnificative în Porto Rico după ce a “vizitat” insulele Dominica şi Guadelupa. Un număr mare de persoane au rămas fără curent electric.
Uraganul Maria loveşte oraşul San Juan, în Puerto  Rico, 20 septembrie 2017.
Uraganul Maria loveşte oraşul San Juan, în Puerto Rico, 20 septembrie 2017. (Hector Retamal/AFP/Getty)

Uraganul Maria a lovit miercuri Porto Rico, axcest fiind unul dintre cele mai puternice uragan care a lovit teritoriul american în aproximativ 90 de ani, provocând panică şi haos pe cuprinsul insulei.

Având viteza vântului de 250 km pe oră, furtuna de categoria a 4-a a distrus turnuri de comunicaţie, a afectat sute de locuinţe şi a forţat râurile să iasă din matca lor, conform mass mediei locale.

Publicaţia locală El Nuevo Dia a declarat că pe cuprinsul insulei cu 3,4 milioane de locuitori electricitatea a fost întreruptă. Peste 4.400 de persoane se aflau în adăposturi marţi noaptea, a declarat guvernatorul teritoriului, Ricardo Rossello.

Rossello i-a cerut preşedintelui Donald Trump să fie declarată zonă de dezastru pe insulă, o mişcare ce ar permite teritoriului să aibă acces la fonduri federale pentru ajutoare de urgenţă.

După ce a lovit Porto Rico, uraganul Maria a fost retrogradat la categoria a 2-a, vântul ajungând la 175 km pe oră.

Centrul Naţional pentru Uragane, cu sediul în Miami, a avertizat că s-ar putea ca uraganul Maria să revină la poziţia de uragan major în cursul zilei de joi, în timp ce se apropie de Republica Dominicană.

Ochiul furtunii a trecut peste St. Croix, în Insulele Virgine, în cursul nopţii de marţi spre miercuri. Sute de localnici şi-au părăsit locuinţele şi au fugit spre adăposturi special amenajate. Micuţa insulă a fost de asemenea lovită de uraganul Irma cu doar două săptămâni în urmă.

De asemenea, marţi seara, uraganul Maria a traversat insula Dominica, provocând pagube răspândite şi doborând practic toate turnurile de comunicaţii.

La nord de insula Dominica, uraganul Maria a lovit puternic de asemenea şi insulele franceze Martinique şi Guadelupa.

Ministrul francez de Interne, Gerard Collomb, a declarat marţi că cel puţin 80.000 de locuinţe în Guadelupa şi 70.000 în Martinique au rămas fără curent electric. Totuşi, se pare că insulele franceze nu au suferit pagube majore.

În insulele Dominica şi Guadelupa au fost înregistrate, de asemenea, cel puţin 10 victime.