Uraganul Irma loveşte statul american Florida

Puternicul ochi al Uraganului Irma a ajuns în Florida Keys. Sute de mii de locuinţe au rămas fără curent electric şi peste 6 milioane de rezidenţi ai statelor Florida şi Georgia şi-au părăsit locuinţele, aceasta fiind una dintre cele mai mari evacuări în masă din istoria SUA.
Oraşul american Miami în dimineaţa zilei de 9 septembrie 2017.
Oraşul american Miami în dimineaţa zilei de 9 septembrie 2017. (Joe Raedle/Getty Images)

Ochiul Uraganului Irma a lovit arhipelagul Florida Keys duminică dimineaţă, vântul înregistrând o viteză de până la 215 km pe oră.

Centrul Naţional american pentru Uragane a precizat că uraganul de categoria a 4-a se va deplasa mai mult spre partea inferioară a arhipelagului Florida Keys – situat în largul coastei de est a statului Florida – apoi se va îndepărta sau va merge de-a lungul coastei de vest a Floridei duminică după amiază până luni, înainte să ajungă în statul american Georgia.

Ochiul uraganului ar putea lovi direct zona puternic populată Tampa Bay, după ce estimările din cursul acestei săptămâni au prezis că Irma ar putea afecta vestul oraşului Miami, care are o populaţia de aproximativ 5,5 milioane locuitori.

În Miami Beach, popularul bulevard Collins Avenue a fost acoperit de ape şi este posibil ca situaţia să se agraveze când ochiul uraganului se va apropia şi va afecta numeroase zone de coastă, potrivit Agerpres.

“Deşi se prevede o slăbire a puterii uraganului, se estimează că Irma rămâne periculoasă când se deplasează prin Florida Keys şi în apropierea coastei de vest a Floridei”, a precizat Centrul Naţional pentru Uragane.

“Este o situaţia extrem de periculoasă, care ameninţă viaţa”, a estimat sursa citată.

Peste 6 milioane de rezidenţi ai statului Florida – peste un sfert din populaţia totală – au primit ordin să evacueze locuinţele, iar alte 540.000 de persoane au fost somate să părăsească coasta statului Georgia şi să ajungă în nordul Floridei, unde autorităţile au deschis sute de adăposturi. Alte peste 400.000 de persoane din Florida au rămas fără curent electric.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că Irma este un uragan cu o “enormă putere distructivă”.

“Cer tuturor celor aflaţi în calea furtunii să respecte toate instrucţiunile, să nu rămână în zonă”, a precizat ieri Trump. “Proprietăţile pot fi înlocuite, dar vieţile nu. Siguranţa trebuie să fie pe primul loc”.

Irma este unul dintre cele mai puternice uragane din Oceanul Atlantic înregistrat până acum şi este aşteptat să acopere întregul stat Florida, de la o coastă la alta. Meteorologii au prezis valuri de până la 4,6 metri înălţime de-a lungul coastei de sud-vest a Floridei şi în Florida Keys, care ar putea inunda mii de locuinţe.