Uraganul Irma: Cel mai puternic uragan înregistrat vreodată în Atlantic ar putea “devasta” oraşul american Miami

Centrul Naţional pentru Uragane din SUA (NHC) a avertizat că uraganul Irma ar fi “potenţial catastrofal” în timp ce traversează cu viteză Oceanul Atlantic, prin Caraibe, şi se îndreaptă spre Miami.
Uraganul Irma
Uraganul Irma (NOAA/RAMMB)

Un purtător de cuvânt al NHC a precizat că Irma este “cel mai puternic uragan înregistrat vreodată de NHC în Oceanul Atlantic, din afara Mării Caraibelor şi a Golfului Mexic. Ar trebui accelerată finalizarea pregătirilor în zona avertizată că va apare uraganul”.

Uragan de categoria 5 este cel mai înalt nivel posibil şi acest lucru a generat temeri în rândul rezidenţilor din Miami, care se află în calea directă a uraganului Irma.

Marţi, uraganul Irma se afla la aproximativ 295 km est-sud-est de Barbados, în estul Caraibelor şi se deplasa înspre vest cu o viteză de aproximativ 22 km pe oră, conform NHC.

Avertismente de uragan au fost emise pentru mai mult de 12 insule din Caraibe, inclusiv nordul Insulelor Leeward, Insulele Virgine americane şi britanice şi Puerto Rico.

Serviciile de meteorologie prezic că uraganul Irma ar putea lovi vineri sudul Floridei, în special Florida Keys, şi va lăsa în urmă numeroase pagube.

Uraganul va lovi Insulele Leeward, situate în largul coastei Floridei, miercuri.

Şi, pe măsură ce înaintează, uraganul Irma generează vânturi cu viteze maxime de până la 295 km pe oră, a declarat centrul pentru uragane din Miami.

Guvernatorul din Florida, Rick Scott, a declarat stare de urgenţă pentru toate cele 67 de districte ale statului şi a desfăşurat peste 7.000 de soldaţi ai Gărzii Naţionale, potrivit publicaţiei The Miami Herald.

Turiştii din Key West îşi strâng bagajele după emiterea unui ordin de evacuare obligatorie, în condiţiile în care uraganul Irma se îndreaptă spre lanţul de insule situat în largul coastei Floridei, au precizat oficialii.

Uraganul Irma, care a devenit marţi de categoria 5 (din 5), are loc la câteva zile după ce uraganul Harvey (categoria 4) a devastat mai multe regiuni din statele americane Texas şi Louisiana şi a provocat cel puţin 66 de morţi.