UPDATE: Tensiunile din Crimeea se amplifică. Ciocniri între susţinătorii Kievului şi protestatarii pro-Rusia

Blindate cu trupe ruseşti pe străzile din Sevastopol.
Blindate cu trupe ruseşti pe străzile din Sevastopol. (captură youtube.com.)
UPDATE 18:00 în oraşul ucrainean Simferopol, unde au loc confruntări între manifestanţi pro şi antiruşi a fost găsit cadavrul unui bărbat decedat în faţa Parlamentului regiunii Crimeea. Ministerul Sănătăţii din regiunea autonomă Crimeea a anunţat că „Potrivit informaţiilor preliminare, bărbatul a suferit o criză cardiacă", relatează AFP. Conform unor surse citate de presa ucraineană, alte zeci de persoane au fost rănite în confruntări.
***
Protestatarii pro-Moscova s-au ciocnit miercuri cu susţinătorii Kievului din Crimeea, în timp ce Rusia a trimis mai mulţi parlamentari de la Kremlin ce acordă populaţiei cetăţenie rusă şi îi întreabă dacă vor ca Republica Crimeea să facă iar parte din Rusia.

Rapoartele locale au precizat că în timpul ciocnirilor dintre cele două tabere de protestatari, desfăşurate în faţa parlamentului de la Simferopol, cel puţin o persoană a fost rănită. Pe străzile din Sevastopol, în ultimele zile, au început să-şi facă apariţia blindate cu soldaţi ruşi.

În timp ce susţinătorii Kievului scandează ”Glorie Ucrainei”, protestatarii pro-Moscova strigau „Mamă Rusia, salvează-ne de fasciştii de la Kiev”. O bună parte din populaţia republicii autonome se consideră cetăţeni ruşi.

Cele două tabere de protestatari sunt separate numai de o linie de poliţişti. Printre susţinătorii Kievului se află un mare de tătari musulmani – naţie deportată de Stalin în Siberia pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Trei dintre foştii preşedinţi ai Ucrainei – Leonid Kravciuk, Leonid Kuchma şi Viktor Yushcenko – susţin că Rusia este responsabilă pentru situaţia din Crimeea.

Relatările presei au mai anunţat că forţele Berkut, care cuprind peste 3.000 de unităţi, au fost invitate în Crimeea de autorităţile pro-Moscova la scurt timp după dizolvarea diviziei în parlamentul de la Kiev.

Purtătorul de cuvânt al parlamentului din Crimeea, Volodimir Konstantinov a declarat că parlamentarii nu vor discuta cedarea ţării către Rusia şi a precizat că relatările mass mediei cu privire la subiect sunt o ”provocare”.

Rusia a masat în ultimele două zile mai multe trupe la graniţa vestică a ţării. Baza navală militară rusă din Sevastopol a fost şi ea suplinită cu mai multe nave de război pline cu soldaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe