UPDATE: Referendum Turcia: Tabăra lui Erdogan se declară câştigătoare

Premierul turc Binali Yildirim a declarat că referendumul constituţional, menit să-i acorde prerogative sporite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a fost câştigat de campania "Da".
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Update: Preşedintele Erdogan: Turcia a luat o decizie istorică

Într-o conferinţă de presă care a urmat declaraţiei de victorie a partidului său, preşedintele Erdoğan susţine că rezultatele neoficiale arată în jur de 25 de milioane de voturi în favoarea campaniei Da.

Avand un ton mai conciliant, Erdogan afirmă că sprijinul pentru schimbarea constituţională a crescut în sud-estul Turciei şi salută un salt "profund" în sprijinul sistemului prezidenţial care era nepopular acum doi ani. Voturile din străinătate au fost o "mare parte" a succesului, adaugă el.

El a declarat că noul regim parlamentar în regim prezidenţial va intra în vigoare după alegerile din 2019, după ce Turcia va vota pentru schimbarea constituţiei în referendum.

"Realizăm cea mai importantă reformă din istoria naţiunii noastre", a mai adăugat Erdogan, numind referendumul o victorie pentru toţi cei care au votat, fie că au votat în favoarea campaniei Da sau campaniei Nu.

* * *

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan i-a telefonat duminică seara premierului Bilali Yildirim pentru a-l felicita pentru victoria guvernului la referendumul pentru reforma constituţională din Turcia.

După numărarea a aproximativ 99% din buletine, a rezultat că 51,34% dintre turci au votat în favoarea modificării Constituţiei, dar cei care se opun acestor reforme au câştigat în cele mai mari oraşe ale Turciei — Istanbul, Ankara şi Izmir — şi în sud-estul ţării, majoritar kurd.

Opoziţia dispută victoria campaniei "Da" şi a declarat că în timpul votării au avut loc numeroase nereguli şi dispută 2 milioane voturi.

Când si-a proclamat victoria, Erdogan a declarat că tabăra "Da" conduce cu peste 1 milion de voturi.

Principalul partid de opoziţie din Turcia cere renumărarea a până la 60% din voturile la referendumul constituţional de duminică, transmite Reuters. Vicepreşedintele Partidului Republican al Poporului, Erdal Askunger, a acuzat Înalta Comisie Electorală de ilegalităţi, după ce aceasta a anunţat că va lua în considerare şi buletinele de vot neştampilate de oficialii din secţiile de votare.

Aproximativ 55 de milioane de alegători turci au fost chemaţi duminică la urne pentru a se pronunţa prin referendum asupra propunerii de modificare a Constituţiei ce ar transforma ţara din regim parlamentar în regim prezidenţial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe