UPDATE: PNL renunţa la protestul de vineri, pentru a contracara provocarea PSD

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

UPDATE: PNL a decis să anuleze mitingul programat vineri la Palatul Parlamentului, a anunţat seniorul PNL, Mircea Ionescu Quintus.

"Ori de câte ori am avut o întâlnire publică, ne-au provocat, şi apoi eram noi vinovaţi. De data aceasta, sunt sigur ca aşezarea celor două mitinguri în acelaşi loc şi în acelaşi timp, este făcută să ne provoace. (...) De aceea am propus să amânăm pentru câteva zile mitingul.", a declarat liberalul.

"PSD doreşte să readucă ura şi agresivitatea în stradă, la 25 de ani de la mineriada din 1990, pentru a muta atenţia de la problemele de integritate ale Premierului Victor Ponta. Noi, liberalii, refuzăm să intrăm în logica PSD: nu ne dorim să întoarcem România în urmă cu 25 de ani. Societatea nu este dezbinată, aşa cum încearcă dl Victor Ponta să creeze senzaţia. Există doar o singură România, cea a oamenilor cinstiţi, care vor egalitate în faţa legii. Am decis, la propunerea preşedintelui de onoare al PNL, dl Mircea Ionescu Quintus, să renunţăm la organizarea lanţului uman în jurul Parlamentului, planificat pentru vineri. La inconştienţă răspundem cu raţiune. În felul acesta, consider că mitingul PSD rămâne fără obiect: parazitarea protestului paşnic al PNL şi crearea de violenţe.Acum, dl Victor Ponta poate să ne explice în linişte de ce nu vrea să demisioneze, deşi este într-o situaţie complicată şi ne pune pe noi toţi într-o situaţie imposibilă." anunţă, la rândul său, Alina Gorghiu.

Anterior, co-preşedintele PNL acuzase că PSD încearcă să "bage pumnul în gură" Opoziţiei prin mitingul pe care îl organizează vineri concomitent cu cel al liberalilor:

PSD doreşte să readucă ura şi agresivitatea în stradă, la 25 de ani de la mineriada din 1990, pentru a muta atenţia de la problemele de integritate ale Premierului Victor Ponta. Noi, liberalii, refuzăm să intrăm în logica PSD: nu ne dorim să întoarcem România în urmă cu 25 de ani. Societatea nu este dezbinată, aşa cum încearcă dl Victor Ponta să creeze senzaţia. Există doar o singură România, cea a oamenilor cinstiţi, care vor egalitate în faţa legii.Am decis, la propunerea preşedintelui de onoare al PNL, dl Mircea Ionescu Quintus, să renunţăm la organizarea lanţului uman în jurul Parlamentului, planificat pentru vineri. La inconştienţă răspundem cu raţiune. În felul acesta, consider că mitingul PSD rămâne fără obiect: parazitarea protestului paşnic al PNL şi crearea de violenţe.Acum, dl Victor Ponta poate să ne explice în linişte de ce nu vrea să demisioneze, deşi este într-o situaţie complicată şi ne pune pe noi toţi într-o situaţie imposibilă.

"De câteva zile am anunţat faptul că vom face un lanţ uman în jurul Parlamentului pentru respectarea unor drepturi ale cetăţenilor români. Astăzi se adeveresc ameninţările lui Ponta şi ale ilustrului necunoscut Cazanciuc de la Ministerul Justiţiei, ameninţări care spuneau un lucru: că vor face aşa încât să strice o manifestare paşnică pe care PNL doreşte să o organizeze. (...) Este evident în ADN-ul PSD-ului să bage pumnul în gură Opoziţiei, societăţii civile şi să reprime orice formă de manifestare şi orice drept la adunare constituţional pe care orice om din România îl are. O să fac un apel la PSD şi la forţele de ordine să înţeleagă că demersul PNL este unul paşnic, nu ne dorim niciun fel de concurenţă cu PSD, dacă o să-i întrebaţi pe cei de la PSD o să vedeţi că nici nu ştiu de ce organizează acest protest, decât acela de a crea situaţii neplăcute", a declarat miercuri Gorghiu, citata de Agerpres, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

***

Când vine vorba de propria piele, sau, mai exact, de funcţia de şef de Guvern, premierul Ponta nu se joacă cu vorbele! În aceeaşi zi în care Victor Ponta îi ameninţa cu dosare penale şi contramanifestaţii pe liberalii care anunţaseră lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului vineri, când se dezbate moţiunea de cenzură, PSD a depus, la Primăria Capitalei, cerere de autorizaţie pentru un miting în acelaşi loc, relatează gândul.info. Ambele solicitări au fost aprobate de primarul Sorin Oprescu.

După două zile de deliberări, Comisia de ordine publică din Primărie a convenit ca liberalii să facă lanţul uman pe latura dinspre sediul SRI spre Calea 13 septembrie, iar pesediştii pe trotuarul de la Parcul Izvor.

Dacă în ceea ce priveşte locaţia, lucrurile sunt tranşate, nu acelaşi lucru se întamplă şi cu numărul de participanţi care pot fi chemaţi la mitinguri, cele două tabere insistând să fie numeric egale. Liberalilor li se cere să reducă numărul de la 5.000 la 1.500, în vreme ce PSD-istii spun că nu negociază mai puţin de 5.000., relatează gândul.info.

"Vor încerca să ducă la îndeplinire visul domnului Ponta: bătaie în stradă. Ne aşteptăm la provocări”, a declarat la Gândul live copreşedintele PNL, Vasile Blaga.

Reamintim că luni, premierul Victor Ponta i-a ameninţat pe liderii opoziţiei cu plângere penală dacă vor scoate oamenii în stradă pentru a-i cere demisia. Ponta a mai declarat că, oricâţi oameni ar scoate PNL-ul la proteste, PSD-ul poate aduce de zece ori mai mulţi.

"Vreau să vă rog să facem un apel foarte hotărât la responsabilitatea la cei din PDL-PNL. Cred că într-o democraţie lucrurile nu se tranşează în stradă, prin forţă. Am înţeles că dacă ei aduc 1.000 de oameni, noi putem aduce 10.000, dacă ei aduc 10.000, noi putem aduce 100.000. Fac un apel la ultimul dram de minte pe care îl mai au domnii Blaga şi Gorghiu, dacă îl mai au, că nu poţi să dai foc unei ţări şi că ne vom sesiza.

Vom face plângere penală în baza Art. 397 Alin 2 din Codul Penal şi Procurorul General va cerceta, vor fi suspecţi... Să îi mai văd atunci dacă le place să facă politică din justiţie", a declarat Ponta în debutul şedinţei Comitetului Executiv Naţional extraordinar al PSD.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.