[UPDATE] Ministru britanic, acuzat de întâlniri neautorizate cu oficiali israelieni

Secretarul britanic pentru dezvoltare internaţională, Priti Patel.
Secretarul britanic pentru dezvoltare internaţională, Priti Patel. (Matt Cardy/Getty Images)

UPDATE: Priti Patel a demisionat din funcţie.

* * *

Secretarul britanic pentru Dezvoltare Internaţională, Priti Patel, şi-ar putea pierde funcţia după ce a participat la întâlniri neautorizate cu oficiali israelieni.

Patel se va întoarce din călătoria ei în Africa pentru a înfrunta altercaţiile de pe Downing Street, pe fondul unor cereri de destituire a ei din cauză că l-ar fi indus în eroare pe premierul britanic Theresa May.

Patel şi-a cerut scuze luni pentru că şi-a folosit o parte din timpul dedicat unei vacanţe de familie pentru a se întâlni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi alţi politicieni, fără să informeze Ministerul de Externe.

Detalii privind întâlnirile nedezvăluite au ieşit la iveală marţi noaptea, iar acum prezenţa sa în cabinetul britanic este incertă.

Patel este acuzată de inducerea intenţionată în eroare a premierului May şi de lipsă de transparenţă în ceea ce priveşte relaţia sa cu Israelul.

O sursă apropiată de Theresa May a declarat publicaţiei The Sun: “Nu credem că întâlnirea cu oficialii israelieni a fost primul caz când a procedat astfel”.

O altă sursă a precizat: “Era de aşteptat să dezvăluire aceste întâlniri. Dar acum este clar că Priti nu a făcut acest lucru. Evenimentele trebuie să fie din nou analizate”.

Ministrul britanic de Externe Boris Johnson iniţial a susţinut-o pe Patel în timpul disputelor furtunoase provocate de întâlnirile sale cu oficiali străini.

Patel a recunoscut că a avut 12 întâlniri cu oficiali israelieni, inclusiv cu premierul Netanyahu.

De asemenea, Patel s-a întâlnit cu ministrul israelian de Externe, Yuval Rotem, pentru a discuta despre încheierea unor parteneriate în domeniul umanitar şi al dezvoltării şi a discutat despre antisemitismul tot mai mare în politica britanică cu ministrul israelian al Securităţii Publice, Gilad Erdan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe